söndag 13 juni 2021

SHERWOODSKOGEN JUBILERAR


Bloggredaktionen har i dagarna flyttat från Höganäs till Nyköping, eller snarare till Spelvik, ett par mil norr om Nyköping vid väg 223, som går mellan Nyköping och Mariefred. Här föddes bloggen Sherwoodskogen för tio år sedan i år. Den här flytten är bara tillfällig, den 3 juli åker vi tillbaka till Höganäs, vi ville åka upp hit och fira midsommar tillsammans med hela familjen. Det är ganska exakt 50 mil mellan Höganäs och Nyköping. Med ett par raster efter vägen tar resan fem och en halv timme för oss. Katten klarar resan bra i sin bur. Hon sover mest hela tiden och börjar och jama först när vi är nästan framme, i sista rondellen.


Som sagt fyller bloggen Sherwoodskogen tio år  i år. Vi startade den 2011 sedan Oxelösund i vårt tycke slarvat bort ett par lukrativa verksamheter som kunde ha givit kommunen både inkomster och flera invånare. Det handlade om verksamheten, eller snarare bristen på verksamheter i Oxelösunds hamn. Enligt vår mening är nämligen den hamnen den bästa export- och importhamnen på svenska sidan av Östersjön. Där är bra inseglingsförhållanden och där är som regel isfritt året runt. Från hamnen finns en motorväg ut till E4:an och en järnväg, ursprungligen avsedd för malmtransporter från Bergslagen till SSAB, som har en stor anläggning i staden och  vid hamnen. I dag utnyttjas hamnen bara som en exklusiv tillgång bara för SSAB. Järnvägen skulle kunna utnyttjas i mycket större omfattning än nu om kommunen bara var intresserad.
Dessvärre har vårt agerande inte lyckats väcka staden ur den törnrosasömn som den befunnit sig i i många år nu.

På dessa tio år som vi hållit på med den här bloggen har vi skrivit och levererat cirka 2000 inlägg (1 962) och haft besök av närmare 160 000 läsare (159 830). Antalet kommentarer har inte varit så stort, bara omkring ett par hundra årligen.


Vårt hus ligger invid väg 223. Den vägen har kommit att bli en symbol för skapande kvinnor med idéer. Handlingskraftiga kvinnor som bor efter vägen har gått samman i en förening och driver tillsammans den här verksamheten. Varje medlem i föreningen har efter vägen satt upp en reklamstolpe(se ovan) med uppgifter om vilken verksamhet vederbörande bedriver. Det är skyltar med texter som "Konsthantverk", "Evas Mode", "Nytt och gammalt", "Allt för hästen", "Second Hand", "Ingers Hundpensionat", "Bed and Breakfast", "Katthotellet" och så vidare.
Endast kvinnliga entreprenörer är välkomna att delta i detta. Verksamheten är under stark tillväxt och de får numera EU-bidrag. 

Väg 223 betraktas som mycket naturskön på sina ställen. Ett tyskt TV-team var här flera år i rad i början på 2000-talet och spelade in en tysk familjefilm, en såpa som lär skall ha visats under flera år på tysk TV. Filmen hette "Inga Lindström". Vi bodde här då när tyskarna var som mest aktiva. När de skulle filma ett yngre par med fladdrande hår av fartvinden åkande i en öppen Mercedes, hade de ställt bilen på en trailer och kunde ta närbilder från alla håll med kameror på trailern. På så sätt kunde de åka omkring, fram och tillbaka, på 223:an många timmar och filma bekvämt utan följebilar med kameror. 

Vi har tidigare beskrivit blomsterprakten utanför redaktionsfönstren i Höganäs så här års. Den är inte lika bedövande här men vackert ändå. Det är särskilt intressant att se hur mycket dessa 50 mil emellan dessa två orter påverkar växtligheten. Omsatt i dagar kan man nog säga att häruppe i Nyköping ligger grönskan närmare två veckor efter den där nere, så åker man norrut kan man få uppleva försommaren två gånger, vilket vi fick göra i år. Från tidigare år vet vi också att björkarna börjar gulna tidigare häruppe.

Vi önskar alla våra läsare, var ni än befinner er i landet, en glad sommar.

Robin och Marion



























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar