torsdag 24 juni 2021

PUTIN VILL VARA JÄMLIK


Det enda Ryssland egentligen begär är att bli taget på allvar. Putin väntar sig ingenting av mötet med Biden, det viktiga är att det äger rum.

"Jag har vant mig vid att bli attackerad från olika håll i mitt arbete. Attackerna görs med olika förevändningar och de är av olika kvalitet. Ingenting förvånar mig. Vi som jobbar på den internationella arenan har konflikter. Vi är inte brud och brudgum. Vi svär inte evig kärlek och vänskap till varandra. Vi är partners, och i vissa fall konkurrenter", säger Putin i en intervju med NBC.
Nyckelordet här är partners. Putin vill att USA skall se Ryssland som ett land man måste räkna med. Älskad behöver man inte bli.

Att Biden kallar honom mördare spelar ingen roll. Kommentaren ledde visserligen till att Ryssland kallade hem sin ambassadör, som en markering. Men för  Putin är huvudsaken att den amerikanske presidenten visar respekt för ryska intressen.
Biden har visat kompromissvilja på en viktig punkt: Gasledningen Nord Stream2. Ledningen som skall möjliggöra rysk gasexport till Europa, är ett gemensamt ryskt/tyskt projekt som Angela Merkel har lagt ner sin prestige i. Enligt Biden själv är det främst av omsorg om relationerna med Tyskland som han inte längre pressar på för sanktioner mot företag som deltar i projektet.
Han säger sig ha motsatt sig gasledningen från början, men nu är den nästan klar, och fortsätta att jobba för sanktioner vore "kontraproduktivt för de europeiska relationerna".


En ny tid har randats, Kina har seglat upp som en ny världsmakt. De amerikanska prioriteringarna har flyttats mot Asien. Ryssland betraktas som en besvärlig regional stormakt som USA inte behöver förhandla med.
Men Kreml håller fast vid att så länge Ryssland har kärnvapen måste USA lyssna. 
Det är inte kärnvapnen i sig som varit i fokus när friktioner uppstått mellan Washington och Moskva. I stället har det handlat om konflikter i närområdet när Ryssland levt rövare, i Syrien, gått in med trupper i Georgien, annekterat Krim och bistått separatister  i östra Ukraina. Men USA har bara kunnat reagera med sanktioner men inte militärt. Ryssland uppfattar det som att USA har respekt för Ryssland som kärnvapenmakt.
Resultatet blir att relationerna är usla. Vem som är president i USA spelar egentligen ingen större roll. Ryssarna tycker mest illa om USA:s demokrater. De lägger större vikt vid mänskliga rättigheter och yttrandefrihet än republikanerna.

Putin väntar sig ingenting av mötena med Biden. De dåliga relationerna kommer att bestå. Det viktiga är att mötena äger rum, att hemmapubliken ser vilken betydelse Putin har för den amerikanske presidenten.

Underlag: DN:s korrespondent i Ryssland, Anna-Lena Laurén














 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar