lördag 19 juni 2021

PUTINS FÖRFÖLJELSEMANI


 Putins förföljelsemani tycks ha utvecklats till ren galenskap. Det senaste offret, men säkert inte det sista, är den religiösa rörelsen Jehovas vittnen. Det må så vara att deras tro är märklig i många avseenden, men att den kan uppfattas som ett hot mot staten är svårbegripligt. De tror att endast 144 000 människor kommer till himlen, statistiskt sett skulle till och med Putin då kunna bli utesluten. Enligt Wikipedia firar de inte jul, tar inte emot blodtransfusioner och gör inte värnplikten. Detta sista räknar man kanske som uppvigling och det är ett allvarligt brott.
Var och en må ju ha sin egen uppfattning om detta om detta trossamfund.


Men att tillhöra ett visst trossamfund borde rimligtvis inte bedömas som kriminellt, vilket man dock gör i Putins Ryssland. År 2017 slog en domstol fast att Jehovas vittnen är "extremister", det vill säga jämförbara med nynazister och IS. Efter den domen inleddes hårdföra förföljelser av utövarna. Medlemmar berättar om elchocker och tortyr. Deras hem har stormats av polis, hundratal har gripits, biblar, datorer, telefoner  och andra personliga tillhörigheter har konfiskerats.
Putin börjar tydligen inse att hans förföljelser börjar gå för långt och han förnekar nu all inblandning i detta. I stället uttrycker han sin uppskattning för sina polischefer som genomfört dessa åtgärder utan hans godkännande.


Enligt BBC har också den ryska ortodoxa kyrkan begärt hos Putin att Jehovas vittnen ska förbjudas, vilket är märkligt mot bakgrund av hur den ortodoxa kyrkan förföljdes under sovjettiden.
Förföljelserna av ett samfund aktuellt ur en annan synvinkel. Nyligen klassades regimkritikern Navalnyjs organisation som extremistisk och förbjöds av en rysk domstol. Det Jehovas vittnen fått uppleva visar vad Navalnyjs anhängare har att vänta.





































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar