torsdag 26 maj 2022

KARL XII EFTER POLTAVA

Varnitsa kallades Karlopolis (Karlstad) och kan sägas ha varit Sveriges huvudstad när Karl XII huserade där.

Karl XII krigade i de områden i Ukraina där kriget pågår i dag. Hans krigslycka var som bekant inte den bästa. Poltava ligger i centrala Ukraina vid floden Vorskia. Efter slaget lyckades han med omkring tusen karoliner ta sig söderut till Bender som ligger vid byn Varnitska i nuvarande Moldavien.  Där de blev kvar omkring fyra år.

Författaren och kåsören Herman Lindqvist har tidigare besökt de här trakterna och berättar här om besöket:
Kulorna viner och det hörs explosioner i Bender igen, där Karl XII och hans karoliner bodde i fyra års tid i väntan på bästa tidpunkten att anfalla Ryssland igen, men nu söderifrån. Nu är det ryska armé som verkar vara i rörelse.
När vi gick i skolan hette det att Bender låg i Turkiet. I dag ligger byn i den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien nära Ukraina. Förr låg allt detta i Osmanska riket, alltså i Turkiet.
Bender, närmare bestämt byn Varnitsa, där Karls lilla samhälle växte fram, kallades huvudorten Karlopolis (Karlstad) och kan sägas ha varit Sveriges huvudstad ett tag. Här signerade den enväldige kungen alla papper och fattade alla viktigare beslut. Dokument kom från Sverige med kurirer. Herman säger att han var i Bender för tolv år sedan då SVT gjorde ett program om Karl XII. Vi hamnade mitt i den konflikt som pågått länge mellan rysktalande utbrytare och Moldaviens armé, säger han. Mönstret känns igen från ukrainakrigets utbrott. Men vi tog oss fram genom staden som nu var mest ruiner, men vi hindrades ofta av beväpnade gäng som spärrade vägarna.
Inte mycket var kvar av själva kungshuset och runt omkring låg ruinerna av gamla ämbetsbyggnader. Byns borgmästare dök upp och erbjöd oss att köpa det som var kvar av kungshuset. Det var frestande billigt så vi tvekade. Visst skulle det vara trevligt att äga Karlstad. Gevären knallade och den kedjerökande borgmästaren verkade bara angelägen att bli av med alltihop. Men jag och vi övriga tackade nej, inseende vilka juridiska komplikationer som skulle följa. Vem ägde huset? Vem fick  köpa det?  Ska vi vänta på freden? Producenten Peter Lundvall och jag kommer på lösningen. Vi måst i alla fall sätta en minnesplatta på huset som berättar för kommande generationer om Karl XII och vad han hållit på med här. Så fick det bli. Vi låter tillverka en platta med text på engelska och moldaviska där vi bland annat berättar om Karl XII och kalabaliken i Bender. Förhoppningsvis sitter den kvar än i dag om huset finns kvar. -- Vi har emellertid nu fått reda på att hela byn Varnitsa revs 2019. Här har nu byggts rader av bostadskaserner.

e


EFTERSPEL
Några år efter kungens hemkomst till Sverige ankommer från Bender en delegation med fordringsägare som  ansåg kungen var skyldig dem en ansenlig mängd pengar efter hans vistelse där. De hade alla familjerna med sig, inalles ett sextiotal personer. Kungen beslöt att de skulle förläggas i Karlshamn  i avvaktan på att pengarna eventuellt skulle utbetalas. Det handlade om totalt cirka två och en halv miljon svenska kronor. De medförde en omfattande bokföring som visade beloppens storlek och till vem de utbetalts. Och faktiskt, efter mycket krångel och ifrågasättande,  fick de efter några år sina pengar.



Den svenska delegationen som är i Turkiet just nu och diskuterar Nato kan i varje fall tala om för Erdogan att vi inte är skyldiga Turkiet några pengar,
























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar