lördag 21 maj 2022

VÅLDET I USA


 TUCKER CARLSON BÄR ETT TUNGT ANSVAR FÖR VÅLDET I USA.

Massmordet i Buffalo förra helgen följde ett numera välkänt mönster. En förment ensamvarg, som i själva verket tillhör en stor våldsförhärligande flock på nätet, publicerar ett manifest och mejar ner människor som antas hota den vita majoritetens ställning.
I Buffalo var det svarta (11 döda). I El Paso 2019 var det spansktalande (23 döda), i Pittsburgh 2018 var det judar (11 döda). I Nyzeeländska Christchurch 2019 var det muslimer (51 döda) och på Utöya samt i Oslo 2011 var det socialdemokrater (77 döda).
I samtliga fall har gärningsmännen lutat sig mot den från början franska konspirationsteorin om ett pågående "folkutbyte" mellan vita och diverse minoriteter.
De uttalade måltavlorna är minoritetsgrupperna själva eller de som anses bana väg för dem, mest judar och vänstern.


I Europa ser de flesta fortfarande denna dårskap för vad den är, men i USA har konspirationsteorierna numera starkt fäste i den breda högern.
Republikanska kongressledamöter luftar folkutbytesteorierna öppet. Ledargarnityret låter gaphalsarna hållas, dels för att inte stöta sig med Donald Trump, dels för att en tredjedel av väljarna faktiskt tro att det pågår försök att "ersätta infödda amerikaner med invandrare av politiska skäl". Det visar en mätning från nyhetsbyrån AP i april.

Bäst på att sprida den idén är så klart Fox News, i synnerhet USA:s populäraste Tv-kabel-ankare Tucker Carlson. Han har varnat för att en "sammansvärjning av eliter" försöker "byta ut den amerikanska väljarkåren mot människor från tredje världen" ungefär 400 gånger på 4 år, enligt en genomgång av New York Times.
För det betalar Fox-ägaren Rupert Murdoch honom motsvarande 40 miljoner kronor i månaden.
I sitt tal i Buffalo på tisdagen pekade Joe Biden ut den militanta vitmaktsideologin som det största inhemska terrorhotet mot USA. Han har helt rätt. Han har också rätt i att de som fyller dårarnas huvuden med smörja, mest för profit, bär ett tungt ansvar för den amerikanska terrorn. De förtjänar gränslöst förakt.

Underlag: Arvid Åhlund, ledarskribent DN.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar