måndag 30 maj 2022

KISSINGER OCH UKRAINA


 Fakta om Henry Kissinger. 
Född 27 maj 1923 i Furth i Bayern, Tyskland. Han har nyligen fyllt 99 år. Han är en amerikansk diplomat, statsvetare och republikansk politiker. Han var utrikesminister i USA 1973 till 1977, dessförinnan och efteråt säkerhetsrådgivare. Han är jude och flydde till USA undan nazisterna men kom tillbaka som korpral i US Army 1944.

I Davos i veckan uppmanade Kissinger Ukraina att avstå från Krim och delar av Donbass för att nå en fredsuppgörelse med Kreml. Därmed ger han i praktiken stöd till resonemanget bakom pakten mellan Ryssland och Kina från februari som säger att stormakterna har rätt till intressesfärer där mindre länder ingår vare sig de vill det eller inte.
Ingen bör bli förvånad. I Kissingers värld finns ingen övergripande moral att beakta, bara stater som slåss för överlevnad och inflytande. De mäktigaste kan endast hållas i schack genom att balanseras mot varandra. I de stora statsmännens strävan att upprätthålla jämvikten är nästan allt tillåtet.
Det är ett mycket mörkt synsätt som har sin rot i Tredje rikets framväxt och obeskrivliga brott; den judiske Kissinger flydde Tyskland som tonåring men återkom som amerikansk korpral 1944.

Ur detta perspektiv blir inte politikens uppgift att göra världen bättre, utan att till varje pris förhindra en upprepning av den stora katastrofen, skriver historikern Barry Geween i sin Kissingerbiografi "The inevitability of tragedy" från 2020.
Med  den logiken blir det fritt fram att mot bättre vetande skruva upp trycket i Vietnam, som Nixon och Kissinger gjorde 1968. Samt att bomba sönder Kambodja1969 - 1973, förse Pakistan med vapen under folkmordet på bangladeshier 1971 eller att stötta Pinochet i Chile 1073. 
Och det blir logiskt att förespråka ytterligare rysk annektering av ukrainskt territorium 2022. Jämvikten måste ju upprätthållas.
Kissingers problem är att man lika väl kan vända på det. Munchenöverenskommelsen 1938 visade med skräckinjagande precision hur det kan gå när de stora statsmännen ger efter för tyranner i ett försök att bevara status quo. Hitler tog tillfället i akt. Maktbalansen rubbades. Den stora katastrofen infann sig.
Ukraina och  väst bör inte vika en tum.

Underlag: Arvid Åhlund, ledarskribent DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar