måndag 9 maj 2022

RYSKA SEGERDAGEN 9 MAJ


 DEN VERKLIGA SEGERDAGEN INFALLER NÄR DESPOTEN FÖRSVINNER

Tyskland den 8 maj 1945. Några män samlas runt ett papper i det ryska militära högkvarteret Karlshorst i Berlin. Den tyske fältmarskalken Wilhelm Keitel skriver under nazisternas kapitulation, liksom den ryske marskalken Georgij Zjukov och Arthur Tedder, representant för de allierade styrkorna. 
Det är sent på kvällen, så sent att dagen i Moskva redan har bytt nummer. Av det skälet högtidlighålls 9 maj som segerdagen i Ryssland. En tradition som föll något i glömska efter kommunismens fall men som återupplivades med besked av Vladimir Putin. Kanske är det hans favoritdag på året. Just 2022 skulle den bli något alldeles extra. Man hade tänkt att presidenten föreställde sig en romersk segerparad, med tillfångatagna fiendeledare i skam och deras vapen frambringade till kejsarens fötter.
Ja, det var ju så noggrant planerat. Enligt ursprungsplanen skulle ryska soldater och pansarenheter knuffa sig fram till Ukrainas huvudstad Kiev på några dagar efter anfallet den 24 februari. Därefter skulle landet närmast frivilligt utropa sig till rysk delrepublik och extatiska firanden skulle göra "segerdagen" till den bästa på 77 år.
Men åtminstone skulle väl de ryska trupperna enkelt kunna ta kontroll och proklamera seger över de ukrainska områden som i Putins ögon redan tillhör Ryssland, som Donbass? Det kunde ändå bli en hyfsad segerdagsparad? Så blev det inte heller.

                                             Ryska flaggskeppet Moskva sjunker
Hur blev det?
Trupperna körde fast. Stridsfordon slogs ut i tusentals, eller föll sönder på grund av bristande underhåll. Dussintals ryska flygplan har skjutits ner. Soldater, mentalt slut efter lögnaktig desinformation och usla ransoner, lämnade sina poster. Om de kunde. Officiella brittiska uppskattningar gör gällande att 15 000 ryska soldater dödats. Efter två månaders krig har den ryska stormakten bara lyckats ta en enda större ukrainsk stad - Cherson. Några som inte kommer att delta i paraden på segerdagen är de ryska generaler som dödats under kriget. 12 stycken hittills enligt ukrainska källor. Även om det skulle vara hälften så många är den ryska militära prestigeförlusten monumental. Och vad hände med det 186 meter långa ryska flaggskeppet med 500 man ombord, ett fartyg som skulle dominera Svarta havet. Sannolikt sänktes det av en ukrainsk sjörobot. Skammen på rysk sida var så stor att Kreml tvingats lägga ut stora minfält av lögner. En rysk TV-station hävdade till och med att fartyget sänkts av sin egen besättning eftersom det skulle tas ur tjänst och skrotas. Dessvärre måste denna sänkning ha gått riktigt illa eftersom flera hundra man ur besättningen omkom.
Det kan inte bli mycket av Putins parad på "segerdagen". Många frågar sig, vad kan han hitta på i stället? Förklarar han krig mot Ukraina för att skaffa sig större resurser har han därmed förklarat att inte vunnit några framgångar så här långt. Om några timmar får vi svaret. Dessa rader skrivs klockan  12 den 9 maj.

Underlag : DN ledare 9 maj






















 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar