måndag 9 maj 2022

PUTINS TAL 9 MAJ


 PUTINS TAL PÅ SEGERDAGEN: "VÄST FÖRBEREDDE ETT ANFALL PÅ OSS".
Det blev varken besked om krigsförklaring eller allmän mobilisering när Vladimir Putin talade under militärparaden på en ryska segerdagen.
Däremot kopplade han som väntat ihop kriget i Ukraina med 1940-talets kamp mot Nazityskland.

På Röda torget i Moskva stod som vanligt tusentals soldater uppställda för att höra presidenten tala från sitt podium, mot bakgrund av en hedersläktare fylld av medaljbehängda generaler, men enbart ryska. Inga utländska gäster var inbjudna.

Spekulationerna inför talet hade gått ut på att Putin kanske skulle utnyttja tillfället till att tillkännage att Ryssland annekterar de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk, eller till att göra en formell krigsförklaring mot Ukraina. Detta skulle i sin tur göra det möjligt för Ryssland att införa allmän mobilisering - och inkalla hundratusentals  fler soldater till kriget.
Men av detta hördes intet i Putins tal.
Nazismen nämndes som väntat många gånger i Putins tal. I referenser till andra världskriget, men också för att beteckna dagens ukrainska fiende som han kallar "nynazister". Som vanligt hänvisade han många gånger på "folkmord" på rysktalande och ryssar i Donbass - en dag efter att rysk militär bombat en skola på ukrainskt område utanför Luhansk med upp till 60 dödsoffer.


Trots alla lögner var Putins tal mindre aggressivt än vad många hade väntat. Han refererade också för första gången till ryska dödsoffer i kriget - som utomstående beräknat till någonstans mellan 15 000 och 25 000, inklusive tolv generaler.
Varje soldat, varje officer som dör för oss är en smärta, sade han utan att nämna några siffror.

Den planerade flyguppvisningen över Moskva - där flygplanen skulle formera sig till ett stort Z, den ryska symbolen för kriget i Ukraina - ställdes in. Putins presstalesman hävdar att detta berodde på vädret, det var nämnligen mulet.
Samtidigt ställdes flyguppvisningarna också in i flera andra städer, men där var vädret klart.

Underlag: DN 10 maj
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar