söndag 15 maj 2022

PUTINS HISTORISKA MISSTAG



                                           Finlands president Sauli Niinistö i möte med Putin

 LÖGNERNA ÄR NUMERA SÅ GROTESKA, ATT DE INTE LÄNGRE SYFTAR TILL ATT ÖVERTYGA OMVÄRLDEN. DE ÄR ETT LED I DEN INHEMSKA RYSKA PROPAGANDAN.

Sedan Boris Johnson åkt Harpsundseka med Magdalena Andersson for han iväg över Östersjön till Helsingfors för att också ge finländarna försvarsförsäkringar om de ansöker om medlemskap i Nato. 
En medföljande brittisk journalist frågade den finländske presidenten om han trodde att Ryssland skulle se det provokativt om Finland blev medlem. Sauli Niinistö gav ett kärnfullt svar med innebörden att för en del år sedan kunde man få höra att Ryssland önskade att Sverige och Finland skulle hålla sig alliansfria, men nu kräver man att länderna skall följa diktat från Moskva . Sverige och Finland skall inte längre få göra sina egna val och det och det är minst sagt en dramatisk förändring.
Sedan kom anfallskriget mot Ukraina som visade att Ryssland är berett att oprovocerat angripa ett grannland med militär kraft.
Framfarten har varit gränslös och bestialisk och något slut på den ryska aggressionen är inte i sikte.
Så på frågan om Finland kommer att ansluta sig till Nato hade Niinistö en mycket träffande replik: "Ryssland, ni orsakade detta. Titta i spegeln."
 
Vad är det vi skall förstå? Att det egentligen är västvärldens fel att Ryssland angriper Ukraina? Att landet med massiva bombningar, massakrer och avrättningar behöver "avnazififieras"? Lögnerna är numera så groteska, att de inte längre syftat till att övertyga omvärlden. De är ett led i den inhemska ryska propagandan. Men de påminner om naiva västledares reaktioner. Putin har säkert hånlett åt västledarnas godtrogenhet
under åren. Det gav honom självförtroende och ledde till hans totala missbedömning av hur väst skulle reagera på hans anfall mot Ukraina. De senaste månaderna har Nato och EU reagerat med besked.


Ingen kan anklaga Sauli Niinistö för att inte ha försökt upprätthålla bra relationer med Ryssland. Han har under sina tio år som finländsk president haft flera enskilda möten med Putin än någon annan i väst sedan Angela Merkels dagar. Men det hjälpte föga. I stället kom kriget och Finland fick snabbt ändra sin säkerhetspolitiska kurs tvärtemot vad Ryssland önskar. Och nu följer Sverige efter.
Om någon trodde Vladimir Putin var en mästerstrateg så är det hög tid att ompröva slutsatsen. Den ryske presidenten är möjligen en slug gangster, som i sin barndom slogs på gatan och sen övade på att utnyttjade motståndarnas svagheter i  judo utöver det?

Redan nu står det klart att anfallet på Ukraina var ett ödesdigert historiskt misstag, också med de mål Putin har. Och fler och fler ryssar börjar inse detta- Den ryske dissidenten och internationelle PEN-medlemmen Andrej Piontkovskij sammanfattade fiaskot så här i en kommentar i veckan, pepprad med en del ryska kraftuttryck: "Putin fördöms i tysthet av hela eliten, inte för han är en brottsling, utan för att han är en brottsling som skitit på sig. Han är en impotent våldtäktsman. Denna tystnad är värre än några sanktioner. Och det dödar honom. Långvarig psykologisk tortyr är värre än Khaddafis kofot, som han var så rädd för."
Kriget är i sig en katastrof som inte går som han tänkt sig. Men utöver det, ritas nu hela säkerhetspolitiska kartan i Rysslands närområde om.


Om Kreml betraktar Nato som ett hot orsakar kriget en utvidgning av försvarsalliansen längs den finländsk-ryska gränsen. Nato har aldrig laddats med så mycket mening och energi som under de senaste månaderna, allt tack vare mästerstrategen Putin.

Sanktionerna mot Ryssland har därtill orsakat en permanent försvagning av den ryska ekonomin och förmågan att återuppbygga landets militär, en nödvändighet om Putin fortfarande är inriktad på att bygga upp ett imperium. Den här gången har väst inte svarat med ett krig utan svarar hårt med andra medel, ekonomiska och total internationell utfrysning från kultur, idrott och allt socialt umgänge. Det här är ett språk som gangsterledare förstår, respekterar och fruktar.
President Niinistös ord är viktigast nu, låt Putin se sig själv i spegeln.

Underlag: Söndagskrönikan DN 15 maj 2022 av Peter Wolodarski





































1 kommentar:

  1. Hälsningar från en läsare i Nyköping! Hoppas ni har det fint i Skåne. Elin

    SvaraRadera