tisdag 31 maj 2022

LÖGNENS FURSTE, PUTIN



 Varför fortsätter väst att försökas prata med Putin? Han har från första stund i kriget i Ukraina ljugit om precis allt. Han har lögnen  som metod. 
Rysk-ortodoxa kyrkans ledare i  Ryssland, patriarken Kirill, delar Putins syn på det världsliga.



Snart har de hela Luhansk, säger en nyhetsflash. Kreml utser ryska eller proryska borgmästare, delar ut ryska pass i de ukrainska byarna, de byter ut  valuta till rubel. De ukrainare som inte finner sig skickas till Ryssland för att bli ryssar. Samtidigt vacklar Europa, det sjätte sanktionspaketet verkar fastna därför att Ungern vägrar att spel med, ett oljeembargo verkar långt borta. Och priset på rysk olja har aldrig varit så högt, miljarderna skummar in i den ryska krigskassan. Ukrainas ekonomi drabbas hårdare än den ryska under kriget.
Det som krävs är förstås hårdare tag, att Europa enas och sätter större press på de länder som fortsätter att handla med Ryssland. I stället äger det motsatta rum. Det är mjuka tag som gäller nu.
Frankrikes Emmanuell Macron och Tysklands Olaf Scholz har förvandlats till två  nallebjörnar och försöker nu blidka Putin genom samtal. De tycks tro på fred genom daltande. I ett 80 minuter långt samtal med Putin häromdagen försökte de förmå Putin att åter sätta sig vid förhandlingsbordet med Ukraina. Man kan fråga sig varför någon överhuvudtaget vill prata med Putin. Putin har fån första stund i det här kriget ljugit om precis allt. Det rör sig nu inte om någon som skarvar lite, det här lögnen som metod. Varför ska man prata med någon som bara ljuger? Vad är syftet?



Macron och Scholz uppmanade också Putin att införa en vapenvila, och föreslog också för honom att Ryssland skulle dra tillbaka sina trupper fån Ukraina. Är de korkade? Det här pjoskandet och klemandet är obegripligt.
Samtidigt som Macron och Scholz svassar runt Putin så fortsätter invasionen. Bomber ödelägger hela städer. Och den ryska maktapparaten som vi hela tiden rättfärdigar genom samtal fortsätter att ljuga om det. Det har inte dödats civila i Butja - det är skådespelare som ukrainska armén har lagt dit för att svartmåla Ryssland. Bilderna från övervakningskamerorna i belaruska postkontor är svåra att titta på. Ryska soldater kommer in för att skicka hem sitt stöldgods från byarna de erövrat. Någons tv-apparat, någons gitarr som skyndsamt packas in och skickas hem. När jag ser de ryska soldaterna med sina rov påminner det om något från djurvärlden och i Kreml sitter andra djur, uppklädda i kostym. De ljuger utan att  blinka, allt som kommer ur deras munnar är lögner.
Peskov ljuger flinande, Medvedev ljuger upprört, han säger att Nato har förklarat krig mot Ryssland
och så fort han talar om den röda tråden så "darrar hela världen inför Rysslands vrede, för snart har västvärlden skickat in ett vapensystem för  mycket och då förklarar Ryssland krig".
Vi ska prata, uppmana till vapenvila, skicka in Macron och Scholz och se om vi kan blidka ryssen,  få dem på bättre humör, då kanske de drar tillbaka sina trupper.
Vi måste inse att samtal med människor som alltid ljuger är meningslösa. Vi måste inse att enda vägen till fred är att se till att vi inte förlorar om en konflikt blir verklighet. Detta kan till och med Putin eller hans efterträdare begripa och dra sina egna slutsatser av. 

Underlag: Alex Schulman, författare och krönikör DN.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar