fredag 10 juni 2022

KAPITOLIUM - FÖRHÖR

 

Vittnesmålen från stormningen av Kapitolium i fjol har inletts och sänds på amerikansk TV. Detta kommer att visa den amerikanska demokratins kristillstånd på ett övertygande sätt.
Representanthusets särskilda kommission - sju demokrater och två republikaner - har redan förhört över tusen personer bakom lykta dörrar. Donald Trumps ökände strateg Steve Bannon har vägrat delta och åtalas för trots mot domstol. Expresidentens ekonomiske rådgivare greps i dagarna av samma skäl. Republikanerna talar om politiska arresteringar och beskriver de offentliga förhören som ett spel för Gallerian.
De har en viss poäng. Livesändningarna kommer till skillnad från riksrättsförhören att sändas på bästa sändningstid. Professionella manusförfattare har plockats in för att skapa maximal dramatisk effekt. Ett brett genomslag är ett måste.
Därför glunkas det på nytt om sprängstoff. Har utredarna kommit över komprometterande ljudinspelningar? Kommer de att kunna binda Donald Trump till brott?


Under normala omständigheter hade det inte behövts. Bevisen för Trumps skuld är tydliga för alla som vill se. Han utropade sig till segrare innan rösterna räknats på valnatten, försökte övertala enskilda valförrättare att utse honom till vinnare i strid med valresultatet och pressade vicepresidenten Mike Pence att inte formellt tillkännage Joe Bidens seger i kongressen minuterna före stormningen den 6 januari. Läckta sms antyder att alltsammans planerats och koordinerats innan de sista rösterna räknats.
 Det var, för att tala med republikanen Liz Cheney, en "brett förankrad, extremt välorganiserad " attack på den amerikanska demokratin.
Kommissionen kommer att understryka det. Den kommer att vädja till det amerikanska folket att ta hotet mot demokratin på allvar, mycket möjligt att rekommendera åtal av nyckelpersoner i Trumps krets samt föreslå lagändringar som försvårar kuppförsök i framtiden.
Och den kommer av allt att döma att misslyckas. Polariseringen är helt enkelt för djup. En majoritet av republikanska väljare är säkra på att Trumf vann valet.



Partitopparna som uttryckte bestörtning efter stormningen, beskriver den numera som "ett legitimt politiskt uttryckssätt". Fox News kommer inte ens att sända förhören. Republikanerna är fortfarande Trumps parti.

Men det finns faktiskt skäl att hysa visst hopp. Bortom rubrikerna syns nämligen att järngreppet kan vara på väg att försvagas. De nys avklarade primärvalsomgångarna i
inför höstens kongressval visade att expresidentens välsignelse inte är ett måste för att vinna. Därtill är inte Trump längre ohotad favorit bland kärnväljarna, inte sällan brädas  han numera av Floridas guvernör Ron DeSantis , en kulturkrigare i samma anda men  utan de uppenbart auktoritära reflexerna.

Det är egentligen fullt logiskt. När Trump bröt igenom för sju år sedan chockade han ett partietablissemang som tappat kontakten med de egna väljarna. Numera tycker partiet ungefär som Trump gjorde då, så alternativen blir fler.
Beklaglig sakpolitik är en sak - överlagda försök att kuppa bort demokratin en annan.

Underlag: Ledare DN 9 juni 2022





































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar