lördag 11 juni 2022

VAD HANDLAR UKRAINAKRIGET OM?


                                   Tsar Peter den store, Sveriges farligaste fiende under Det stora 
                                   nordiska kriget  1700 - 1721.

Putin var på en utställning nyligen i Moskva med anledning av 350-årsdagen efter tsaren Peter den stores födelse.
Enligt ryska källor förklarade han då orsaken till konflikten i Ukraina. Alla som tror på Natos och Ukrainas anfallsplaner eller det påstådda behovet att rensa ut ukrainska nazister, kan glömma det. Putin har för en gångs skull sagt vad han är ute efter, att ta tillbaka allt territorium som enligt honom tillhör Ryssland.
Han jämför sitt agerande i Ukraina med Peter den stores krigföring mot Sverige i Östersjö-regionen på 1700-talet.
Det stora nordiska kriget 1700 - 1721 inleddes med ett ryskt bakslag vid Narva. Men efter Poltava ersatte Ryssland Sverige som dominerande stat i Östersjö-området. Han anlade den nya huvudstaden Sankt Petersburg på ett område som tidigare tillhört Sverige. Europa betraktade området som svenskt. Men tsar Peter erövrade ingenting, han tog tillbaka och befäste. Nu är det vår tur att ta tillbaka och befästa, sade Putin. Han sade inte vilka områden det gällde, men sannolikt menade han Ukraina, Baltikum och Polen. Vilka andra krav han kan ha på Sverige och Finland är okända.


Är det hänsynslösa kriget mot Ukraina inriktat på att erövra östra Ukrainas mycket stora reserver av naturgas och olja? Det menar den kanadensiske affärsmannen och politikern David Knight Legg i en artikel i Wall Street Journal.
Östra Ukrainas naturgasreserver är de näst största i Europa och har ett uppskattat värde av tusen miljarder amerikanska dollar med dagens prisnivå. Oljereserverna beräknas vara  värda 400 miljarder dollar och därtill kommer koltillgångarna - den sjätte största kolreserven i världen. Rysk kontroll  av de geopolitiskt strategiska hamnarna vid Svarta havet och Azovska skulle göra att Ryssland kontrollerar energiförsörjningen till europeiska och asiatiska marknader.

Putins militär har kontroll över Donbas, centrala Luhansk och Donetsk där Ukrainas energiinfrastruktur finns. Legg pekar på att den brutala attacken mot Mariupol kan ses med samma perspektiv. Staden kan ses som en central knutpunkt till det 2014 erövrade Krim och stadens hamn är central för utskeppning från Donetsk och Luhansk.
När Ryssland erövrade Krim fick man tillgång till Sevastopol och Ukrainas rika energitillgångar i Svarta havet värda hundratals miljarder. Detta tilldelades det ryska energibolaget Gazprom och Putin fick därmed en effektiv ekonomisk zon i Svarta havet under den ryska marinens kontroll.
Det förs redan en omfattande debatt om hur Europa skall bli mindre beroende av rysk olja och gas.



Den kanadensiska provinsen Albertas konservative partiledare Jason Kenney, vann valet i provinsen i april 2019. Legg ledde som partiledarens strategiska rådgivare arbetet med regeringsbildningen.
Alberta har världens fjärde största oljereserver - i huvudsak i oljesand - och är en av världens största producenter av naturgas. Det pågår i Kanada en ständig konflikt mellan Albertas regeringschef Kenney och Kanadas premiärminister Justin Trudeau om hur man ska se på Albertas  energirikedomar. Trudeau vill begränsa utvinningen i Alberta men Ukrainakriget har fått honom tänka mera globalt.
USA:s president Joe Biden är liksom Trudeau stark motståndare till fossila bränslen, men nu har ländernas energitillgångar fått en helt annan betydelse

Hur ser framtiden för västvärldens energipolitik ut? Legg pekar i sin artikel på ett perspektiv som sannolikt inte kan förbises i den geopolitiska energidebatten framöver.

Underlag: Toröredaktionen och Janerik Larsson, SvD






































      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar