fredag 24 juni 2022

EN NATIONALRÄTT


De flesta svenska högtider firas med sill och helst färskpotatis -- tala om en nationalrätt -- och till detta hör av hävd en och annan nubbe. Det spelar ingen roll om det är jul, påsk eller midsommar. Det ska alltid vara sill.

Därför laddar affärerna efter två pandemi- år utan midsommarträngsel på en merförsäljning på runt en miljard kronor under midsommarveckan, enligt Svensk Handels rapport. Då finns det extra mycket som midsommarfirande svenskar fyller förråden med, som insektsmedel, gräddfil och -- just det-- sill.

Låter det fantasilöst? Det är snarare logiskt. Att sill i det närmaste kan klassas som en nationalrätt rimmar fint med Sveriges självpåtagna roll som föregångsland i klimatfrågan.
För sill är inte bara lämpligt att duka fram på buffén.


Forskning visar att fisken tillsammans med ostron, makrill och skarpsill är outstanding bland animaliska livsmedel när det kommer till att påverka klimatet så lite som möjligt. Den är till och med svårslagen ur miljö- och näringssynpunkt jämfört med en del mat från växtriket, vilket beror på att de bildar stim och kan fiskas energieffektivt.

Lägg till att sill knappt har blivit dyrare under det senaste året och är bra för hjärnan, så betyder det att det nästan kan rekommenderas att ta en extra portion av sillunchen och äta rester återstoden av helgen, förutsatt att djuren inte är fiskade i Östersjön. I så fall är riktlinjerna från Livsmedelsverket max en gång i veckan, medan breda grupper bestående av bland annat barn och gravida bör hålla sig till högst två-tre gånger per år, och så många är ju storhelgerna...
Att servera sill även mellan högtiderna är å andra sidan ingen dum idé, utan tvärt om en god gärning -- både för dig själv och för klimatet.

Underlag: Susanne Nyström, midsommarskrivare DN.

GLAD MIDSOMMAR ÖNSKAS ALLA BESÖKARE I SHERWOODSKOGEN!

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar