torsdag 16 juni 2022

PRUTTKUDDEN


                                     DEN SISTA LUFTEN LÄMNAR PRUTTKUDDEN


I början av 2019 släppte Vänsterpartiet fram Stefan Löfven som statsminister, trots förnedringdklausulerna i januariöverenskommelsen.
Det fick tidningen Fokus politiske chefredaktör Johan Hakelius att likna partiet vid en pruttkudde: "något som ger ifrån sig generande ljud när någon sätter sig på den, men som direkt därefter ligger slak och tom under rumpan".

I själva verket, och föga förvånande var det Centerpartiet som lade sig plattast under Socialdemokraternas erkänt breda betonghäck. V verkställde sitt hot att fälla Stefan Löfven om han försökte genomföra borgerlig politik, medan de tilltryckta centerpartisterna entusiastiskt ställde upp som sittdyna ännu en gång.


Så här i bakvagnen på mandatperioden kan vi konstatera att det blev ingenting av  allt väsen Annie Lööf åstadkom kring januariavtalet. Den fria hyressättningen i nyproduktion blev vräkt från regeringens agenda, den revolutionerande strandskyddsreformen gällde bara småvatten och den modesta moderniseringen av arbetsrätten blev utskåpad av företagen.
Ingen utom C:s partiledning är förvånad. Den breda mittens häpnad gäller nu senast över att regeringen inte verkställt slutsatserna i den utredning om gårdsförsäljning av alkohol som S aldrig ville tillsätta och vars förslag partiet tycker är dåliga. I den intervju (SvD 17/1) säger Annie Lööf ändå att hon förväntar sig att regeringen agerar, och "att det är ett krav från Centerpartiets sida" att man genomför gårdsförsäljning.

Men hur partiet skall sätts kraft bakom orden är mycket oklart, möjligen av den enkla anledningen att förmågan inte finns. För så länge C har isoleringen av andra partier som överideologi tenderar de sakpolitiska hoten vara lika tomma som en sprucken ballong. "Vi utgår ifrån att regeringen faktiskt lägger fram det här. Annars kommer vi att använda det här förslaget och lägga det skarpt i riksdagen", säger Annie Lööf i intervjun.

Skarpt, minsann. Det låter onekligen som det gnyende gnisslet när den sista luften lämnar den slaka pruttkudden.

Underlag: Toröredaktionen och Peter Wennblad, SvD.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar