tisdag 28 juni 2022

PUTIN HÅLLER TAL IGEN


 Vladimir Putin har förklarat att han inte har några invändningar mot att Ukraina går med i EU. Uttalandet är överraskande,  i likhet med många andra uttalanden han gjort på senare tid. Han har upprepade gånger tidigare slagit fast att Ukraina inte ens har rätt att finnas till. Dessutom är själva syftet med Rysslands krig mot Ukraina att förhindra att Ukraina vänder sig västerut.

Det är ingen ovanlighet att uttalanden från den ryske presidenten sprider förvirring. Ibland handlar det om att få motståndaren ur balans, ibland att så splittring. Ändå är det svårt att förstå vad Putin är ute efter när han som en kommentar till att Ukraina väntas bli ett kandidatland till EU säger att han inte ser några problem med det. EU är inget militärt block. Varje land har rätt att gå in i ekonomiska sammanslutningar, sade han under årets ekonomiska forum i Sankt Petersburg. Underförstått: EU får  finnas till skillnad från försvarsalliansen Nato, som av ryssarna betraktas som ett aggressivt hot.
Men mycket skorrar falskt i Putins resonemang. Det var trots allt EU-frågan som satte i gång händelseutvecklingen i Kiev 2013. Ukrainas dåvarande ryssvänlige president Janukovytj hade under hösten förhandlat fram ett samarbets- och handelsavtal med EU. Detta ogillades av Putin som tvingade Ukraina att i stället ansluta sig till Rysslands nybildade Euroasiatiska Union. Följden blev det folkuppror , det som kom att kallas Euromajdan. 2014 sköt rysk polis ett hundratal demonstranter. Janukovytj flyr till Moskva. Ryssland annekterar Krim och skickar trupp till sydöstra Ukraina och etablerar  lydstater i Donetsk och Luhansk, där kriget rasar som värst i dag.
Nu säger Putin plötsligt att det var det ukrainska EU-närmandet 2014 som senare orsakade kriget i Ukraina. Men nu säger han att ett medlemskap i EU är helt i sin ordning. Samtidigt kommer andra politiker i Kreml med helt andra budskap.


Förre premiärministern och presidenten Dmitrij Medvedev sade för sin del: "Vem har sagt att Ukraina ens kommer att finnas på världskartan om två år." och han tillägger, "Den europeiska unionen kommer inte längre att existera den dag det skulle bli aktuellt för Ukraina att bli medlem."
Dumaledamoten Vjatjeslav Nikonov har sagt att "Ukraina kommer inte att existera länge nog för att bli medlem i EU". Det uttalandet ligger i linje med Putins grundsyn att före detta Sovjetunionens territorium motsvarar det historiska Ryssland som ska återupprättas som imperium. Det är värt att notera att Nikonov är dotterson till Stalins utrikesmonister Molotov, känd från Molotov-Ribbentroppakten från 1939, som delade upp Europa i en västlig och en östlig del.

För Putin är det just nu aktuellt att få väst att "godkänna" att han tar större bitar av Ukraina. För det ändamålet tänker Putin använda livsmedel. Den tankegången uttryckte Kremls propagandist Margarita Simonjan nyligen mot bakgrund av de miljontals ton spannmål som nu ligger i ukrainska hamnar men inte får utföras. " Det talas om det i  Moskva. Allt vårt hopp finns i hungern. Svälten kommer att starta nu och de kommer att häva sanktionerna och bli våra vänner, därför att de inser att det är omöjligt att inte vara vän med oss".

Underlag: Michael Winiarski, utrikeskommentator DN.
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar