torsdag 9 juni 2022

STJÄRNORNA PÅ SLOTTET ÅR 2022


 För fjärde gången spelar SVT in det uppskattade Tv-programmet Stjärnorna på slottet på Bäckaskog i Skåne. Slottet har sina anor från 1200-talet då det grundades som kloster av Premonstratensorden. På 1300-talet blev klostret känt för att ta emot gåvor från dem som ville göra bot för sina synder. 1537 upphörde klosterverksamheten och Bäckaskog övertogs av danska staten. Efter freden i Roskilde 1758 blev slottet svenskt och ägs idag av Statens Fastighetsverk. På slottet bedrivs konferensverksamhet och restaurang.
 Från början var alltså Bäckaskog ett kloster, men under 1800-talet utspelades scener här som hade fått alla klosterbröderna att vända bort blickarna.

                                                               Karl XV
Slottet var kung Karl XV:s favoritslott och han var kungen som roade sig mer än någon annan svensk monark. Karl XV blev vid födseln den förste hertigen av Skåne, och Skåne var landskapet han trivdes bäst i och då var han helst med sina gamla dryckesbröder och älskarinnor på Bäckaskog.
Under mitten av 1800-talet blommade skandinavismen upp, då  många ville förena de nordiska länderna i ett nytt förbund. Karl XV och danske kungen Fredrik VII var eldsjälarna i detta projekt.

                                                            Fredrik VII
Fredrik VII var känd som en glad dryckesbroder och rumlare. Ja, redan som kronprins var han så glad att hans far under en period sände honom till Island för att han skulle kylas ner. Island var då under dansk överhöghet. Fredrik kom emellertid tillbaka, gladare än förr och gifte sig med sin älskarinna, balettdansösen Louise Rasmussen.
Eftersom Fredrik var barnlös planerades en tid att Karl XV:s bror, den blivande svenske kungen Oscar II, skulle adopteras av Fredrik, och på så sätt skulle hela Skandinavien så småningom regeras av huset Bernadotte.
År 1863 blossade emellertid kriget upp mellan Preussen och Danmark, Slesvigska kriget.

Sveriges och Danmarks monarker möttes på Bäckaskog. Under de allt blötare kvällarna svors ett evigt brödraskap mellan kungarna och Karl XV lovade komma med 20 000 svenska soldater till danskarnas hjälp. Då baksmällan kom några dagar senare vägrade svenska regeringen gå med på kungens löften. Slokörad fick han åka hem igen. Det blev inga 20 000 man. Det blev några få frivilliga entusiaster. Kungens besvikelse var enorm. Danskarna förlorade kriget. Och Oscar, som inte fick bli kung av Danmark skrev till en god vän: "Lättsinne på tronen! Småsinne och feghet däromkring! Arma land! Mörka framtid!" Karl XV:s vilda festande ledde till en för tidig död. Då han svårt sjuk reste på sin sista hälsoresa till en spaanläggning i Tyskland for han som "hertigen av Bäckaskog". Men allt var för sent. Han blev sämre och stapplade till slut hem igen och avled på residentet i Malmö 1872, bara fyrtiosex år gammal, totalt utbränd. Bäckaskogs glansperiod var slut - men lever 150 år senare ett annat liv.


Än en gång spelar SVT 2022 in ett avsnitt av Stjärnorna på slottet på Bäckaskog. Deltagare den här gången är: Anja Lundquist, Lars Lerin, Pia Johansson, Jan-Henrik Fjällgren och Carolina Gynning. Avsnitten skall börja visas till julhelgen.

Underlag : Herman Lindqvist och SVT programinformation.






























































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar