onsdag 23 december 2020

ANGEREDS KAMELCENTER


 De tre vise männen på  sin kameler kan ju möjligen ha varit en inspirationskälla  för några glada personer i Göteborgstrakten att satsa på det här  ökendjuret och starta utvecklingen av "Angereds Kamelcenter". Man sätter nästan morgonkaffet i vrångstrupen när man läser en blänkare om detta i SvD. Idén verkar ju inte särskilt verklighetsanpassad, men ändå fick man ekonomiskt stöd av både Göteborgs kommun och av Arbetsförmedlingen.

Nyheten att personerna bakom "Angereds Kamelcenter" blivit föremål för Ekobrottsmyndighetens intresse får faktiskt sägas ha ett begränsat chockvärde.

I  september 2012 berättade en entusiastisk initiativtagare för Göteborg Direkt om de storslagna planer som tagits fram med hjälp av Kulturinkubatorn, "en utbildning för kulturföretag som drivs av Utveckling. Nordost".


"Visionen" var en kamelfarm i Angered med "Turism och evenemang, produktion och försäljning av varor samt forskning och information". "Det blir roligare att bo i Angered om det bor kameler där" konstaterade en av initiativtagarna. 2015 hade man fått en miljon i bidrag från Göteborgs stad och Arbetsförmedlingen. Under 2016 fick man ytterligare en halv miljon. 

I augusti  2017 hade man ännu inga kameler på plats. Men entusiasmen hade inte svalnat. Tvärtom. "Det finns ett jättestort intresse för kameler både i Sverige och utomlands. Vi räknar med tursister från hela världen, även från Japan och Kina".

Det lokala näringslivet skulle nu ges den draghjälp som bara kameler nära nordpolen kan ge. "Vi tänkte oss att Volvo kan  fotografera sina produkter med kameler". Man kan bara gissa vad det skulle göra för bilförsäljningen. Inte minst i Japan och Kina. Och i brist på egna kameler gav sig representanter från Angereds Kamelcentrum ut i världen för att studera kameler på plats. Bland annat i Tyskland och på en kamelkonferens i Kazakstan, inga billiga resor precis.

Initiativtagarna lät sig inte nedslås av att man inte hade några egna kameler att mjölka utan importerade rådigt 1500 liter kamelmjölk från Holland. Denna såldes till privatpersoner som bland annat fick förstå att den hjälpte mot autism, tuberkulos, diabetes, leversjukdomar och Crohns sjukdom. Men då gick en barsk inspektor från Livsmedelsverket i taket. "Det är inte tillåtet att marknadsföra livsmedel med medicinska påståenden om de inte är godkända som läkemedel. Såvitt jag vet är inte kamelmjölk ett godkänt läkemedel".

Vid konkursen uppgick tillgångarna till 4 695 kronor, att dela på mellan Göteborgs stad och Arbetsförmedlingen. Tillsammans hade de fordringar på 800 000 kronor. Enligt åtalet mot de tre personer som drivit projektet har de totala bidragen under perioden 2014-2017 uppgått till fem miljoner kronor. Frågan är om det blivit roligare att bo i Angered om kamelprojektet blivit verklighet?

Underlag: Fredrik Johansson SvD och Toröredaktionen





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar