måndag 7 december 2020

KYRK-SAFARI



                                       Makedoniska Ortodoxa kyrkan i Malmö

Beväpnade med kamera har bloggredaktionen ägnat en del tid åt att besöka och fotografera kyrkor runt om i Skåne, en lämplig syssla i dessa coronatider. Den här verksamheten känns meningsfull och intresseväckande. Det har inte handlat om djuplodande studier i teologi eller arkitektur utan vi har helt enkelt rest runt som nyfikna turister i det skånska landskapet. Det följande får ses som en kort introduktion i den här verksamheten.
De första kända skånska kyrkorna uppfördes i Lund på 990-talet. Lund blev tidigt ett religiöst centrum med ett flertal kyrkobyggnader och hade på 1000-talet så mycket som 11 stavkyrkor. Efter kristendomens införande började flera kyrkor byggas, ofta i anslutning till större gårdar.

KYRKOTÄTHETEN
Det finns gott om kyrkor i Skåne. I dag finns omkring 500 kyrkobyggnader som skyddas av lagen om kulturminnen.
I ett band som löper utmed södra och västra kusten är socknarna små och kyrkorna många. Det skånska slättlandskapet har alltid varit en rik jordbruksbygd och därför var befolkningsmängden stor under medeltiden och kyrkorna låg tätt.
Kyrkan påverkas av spannmålstillgången i trakten genom att man var skyldig att ge en tiondel av skörden till kyrkan. En rik jordbruksbygd blev därför en rik kyrkobygd. I den nordöstra delen av landskapet var det annorlunda. Där är det skogsbygd, byarna var mindre och ensamgårdarna fler.
Där låg kyrkorna glest.

REFORMATIONEN
Reformationen genomfördes i Norden under 1500-talet. Flera kyrkor revs. Men lokaliseringen och tätheten i stort påverkades obetydligt. Under 1800-talet uppfördes ett antal nygotiska kyrkor. Dessa kom dock i flera fall att ersätta äldre medeltida kyrkor på samma plats. Även de nygotiska kyrkorna koncentrerades till sydvästra Skåne.

TÄTORTSNÄRA KYRKOR
Under andra hälften av 1900-talet byggdes ett trettiotal nya kyrkor i Skåne. Dessa förlades ofta till tätorternas ytterområden. De nya kyrkorna inrymmer ofta de funktioner som förr låg utanför kyrkan, till exempel församlingshem och utrymmen  för barnskötsel.

KYRKBESÖK
Några korta noteringar från en del kyrkor vi besökt:

GLUMSLÖVS KYRKA


Kyrkan är vackert belägen på en höjd vid Glumslövs backar med en vacker utsikt över Öresund och ön Ven med Själland som bakgrund. Den första kyrka på platsen tillkom 1193 och har naturligtvis byggts till och byggts om många gånger sedan dess.
På kyrkogården vilar poeten Gabriel Jönsson med hustrun Annika. Gabriel Jönsson är för alltid förknippad med sin vackra visa "Flickan från Backafall", älskad och sjungen av så många. Gabriel Jönsson skrev texten, Gunnar Turesson musiken.

BRUNNBY KYRKA



Denna kyrka, liksom övriga skånska kyrkor, ingår i Lunds stift. På medeltiden delades det då danska Skåne upp i två stift, Lunds och Dalbys, i det som då kallades östra Danmark. De sammanslogs snart till Lunds stift som omfattade andra danska områden som Blekinge, Halland och Bornholm. Som nog alla känner till var det först efter freden i Roskilde år 1658 som Sverige återfick de södra landskapen.
När Lunds domkyrka stod klar år 1145 var det många byggnadsarbetare som anlitades att bygga de ca 350 stenkyrkor som finns runt om i Skåne.
Det är mycket i den här kyrkan som påminner om den danska tiden. Till exempel är predikstolen från år 1623 prydd med Christian IV:s namnchiffer. För att påminna skåningarna om att de blivit svenskar efter freden i Roskilde lät Karl IX sätta upp miniatyrer av det svenska riksvapnet med Karl IX:s krönta namnchiffer i många skånska kyrkor. Dessa små skyltar kan man hitta än i dag, bland annat i Arilds kapell, en grannkyrka till Brunnby.
Brunnby lär ska vara  Skånes mest frekventa bröllopskyrka.

JONSTORPS KYRKA


Den här kyrkan ligger på Kulla-halvön inom Höganäs kommun. Även i den här kyrkan är det mycket som påminner om Danmark, till  exempel Christian IV: s namnchiffer på predikstolen. Kyrkan är tillägnad Norges nationalhelgon Sankt Olof. Norge tillhörde Danmark på medeltiden.
I en blykapsel i kyrkan förvaras det som sägs vara reliker efter Sankt Olof.
På kyrkogården ligger den på sin tid mycket populäre skåningen Edvard Persson begravd. Hans bostad de sista åren i livet på 50-talet ligger i Rekekroken i Jonstorp. Hans dödsdag 19 september firas ännu av många.

VÄSTRA KARUPS KYRKA


Kyrkan ligger på Bjärehalvön. Det är dokumenterat att det fanns en kyrka på platsen 1150. Det är en enkel kyrka, murad av natursten. Dopfunten är gjord av  huggen sandsten och är från 1200-talet.
Kyrkan och i synnerhet kyrkogården är mycket besökt året om. Orsaken är att här ligger operasångerskan Birgit Nilsson begravd i en familjegrav tillsammans med sina föräldrar och sin livskamrat, veterinären Bertil Niklasson. Birgit Nilsson avled 2005.
I närheten av kyrkan, i byn Västra Karup, ligger Birgit Nilsson Museum, elegant och påkostat med höga besökstal under normala tider.
Birgit Nilsson Prize, världens största musikpris om 1 miljon USA-dollar, delas ut till en sångare, dirigent eller komposition. En internationell jury om 5 personer, bl a Birgit Nilssons syster, delar ut priset.

Vid det här laget har vi besökt ett tiotal kyrkor, och fler lär det bli om coronan så tillåter.


Underlag: Från svenska kyrkan







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar