Bloggredaktionen, nu i Höganäs, gör ännu en "kyrksafari", nu när väder och väglag tillåter det. Vi besöker intressanta kyrkor, tar del av kyrkans historia och något om dess inredning och upplever samtidigt den speciella anda av högtid och lugn som man kan förnimma i kyrkor. Vårt syfte med dessa utflykter är delvis att fylla ut tiden i dessa pandemitider men också att tillgodose vårt allmänna intresse av sakrala materiella ting.
Vårt första tilltänkta resmål var Granhults kyrka i Växjö-trakten, Sveriges äldsta träkyrka, byggd någon gång på 1220-talet i liggande timmer och spånklädd.
Kyrkan har ett mycket vackert och dominerande läge på Romeleåsens västligaste utlöpare.
Dalby kyrka uppfördes som en domkyrka, en biskopskyrka, i samband med en ny stiftsindelning i Danmark 1059-1060. Kyrkan byggdes av tyska byggmästare som man vet också byggde Hildesheims domkyrka i Tyskland.
Dalbys förste och ende biskop var Egino som man hämtade från Tyskland. Skåne hade alltså två biskopar en tid, men detta varade inte så länge. Biskop Henrik i Lund avled 1066 och då förflyttades Egino dit. Detta hände under den danske kungen Sven Estridsens tid. När Egino for till Lund lämnade han kvar en prost och några kyrkliga potentater. Dessa lade grunden till det augustinkloster som växte fram på platsen och som under medeltiden kom att bli Danmarks mest förmögna kloster med mer än 450 gårdar i sin ägo. I dag finns ingenting kvar av klosterbyggnaden. På 1960-talet hittade arkeologer grundmurar efter en 26 meter lång och 9 meter bred byggnad som låg strax väster kyrkan. Detta kan vara grunden till augustinklostret.
Kyrkan började under 1100-talet att kallas "Det heliga korsets kyrka". En sannolik orsak till det är att man hade lagt ner en relik av det heliga korset i huvudaltaret.
Invändigt ger kyrkan ett lika imponerande intryck som när man ser den utifrån.
Dopfunten är huggen i sandsten och skapades på 1100-talet. Den tros vara tillverkad av en gotländsk stenhuggare och konstnär.
Predikstolen är från 1705 och bär Karl XII:s namnchiffer. Altaruppsatsen är från 1758 och är utförd i senbarock av bildhuggaren Johan Ullberg. En oljemålning tillkom 1818.
Kyrkan har numera två klockor. Den äldre är gjord under första halvan av 1300-talet. Det är den äldsta klockan i Sverige som fortfarande är i bruk. 1934 gjöts den yngre och större klockan i M & O Ohlssons klockgjuteri i Ystad. Om någon av våra läsare har absolut gehör går det bra att kolla klockorna om ni finns i närheten när de ringer. Den äldre klockan skall vara stämd i giss och den yngre i fiss.
Underlag: Dick Harrison, jourhavande historiker, och Wikipedia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar