Tigray i norra Etiopien är en av landets nio regioner. Den var tidigare känd som region 1. Huvudstad är Mekele.
Konflikten i Tigray har nu pågått i över 100 dagar. Trots regeringens kommunikationsblockad börjar vittnesmål sippra ut om brutala massvåldtäkter, mord på civila och hungersnöd. Bland annat uppges mammor raka sina döttrars huvuden och klä ut dem till pojkar för att skona dem från att rövas bort och våldtas.
Humanitära biståndsarbetare nekas tillträde till regionen, där läget nu är akut för befolkningen. Utländska journalister nekas också tillträde till området.
"Nu är det en och en halv till två miljoner människor i nöd. Får inte biståndet komma in kommer många att dö inom tre till fyra veckor" säger Kjetil Tornvoll, professor i freds- och konfliktstudier vid Björknäs Högskola i Oslo. Han har forskat om Etiopien i över 30 år.
Den 4 november förra året förklarade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed krig mot Tigray People´s Liberation Front (TPLF) som styr Tigray-provinsen. Konflikten hade bubblat sedan Ahmed kom till makten 2018 med målet att minska Etiopiens semi-autonoma regioners inflytande och befästa den federala regeringens makt.
Vittnesmålen från Tigray målar upp en desperat bild. Plundring, avrättningar och massvåldtäkter uppges ske på löpande band och de eritreanska soldater som tillåtits ansluta anklagas även de för brott mot de mänskliga rättigheterna. Allt pågår bakom stängda dörrar, internat och telefoni är nedsläckt, familjer når inte sina anhöriga.
De regeringsstyrkor som nu mördar och våldtar det tigreanska folket leds av premiärminister Abiy Ahmed. År 2019 tilldelades Ahmed Nobels fredspris för sitt arbete för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea. Ironiskt nog har Eritrea varit högst involverat i kriget i Tigray. "Eritrea har både hjälpt till med soldater på etiopisk sida och med artilleribeskjutning av tigreanska byar. Det förvånade nog motståndsrörelsen att de eritreanska styrkorna var så krigsglada", säger Tornvoll.
FN:s säkerhetsråd har efter två dagars överläggningar inte kommit fram till en resolution för att få slut på våldet i Tigray, uppger diplomater för AFP. Anledningen sägs vara att Ryssland och Kina satt sig emot detta.
Den etiopiska regeringen måste utan dröjsmål öppna upp hela den krigshärjade Tigray-provinsen för humanitära organisationer, det kravet kommer från EU:s kommissionär Janez Lenarcic som förra fredagen besökte Addis Abbeba.
Underlag: Josefin Flemmich, BBC och Wikipedia
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar