fredag 19 mars 2021

EN UTFLYKT TILL MÖLLE


 Vädret i mars har varit svalt och ruggigt här nere i Höganäs, där redaktionen befinner sig för närvarande. På nätterna har det ofta varit någon minusgrad och på dagarna ett halvdussin plusgrader. I går bestämde vi oss för att göra en liten utflykt till Mölle, omkring en mil härifrån.

Mölle är en liten tätort på Kullahalvön i Höganäs kommun. Vintertid bor här omkring 700-800 personer. sommartid tre gånger så många.

Samhället var från början ett fiskeläge, men kom att spela en stor roll i den framväxande turismen i Sverige i slutet av 1800-talet. Till detta bidrog Mölles natursköna läge vid Kattegatt och Öresunds norra utlopp, med Kullaberg som bakgrund.


Gemensamhetsbad för män och kvinnor introducerades i Mölle i början av 1900-talet. Storhetstiden som turistort inträffade strax före första världskriget. Det började med att den tyske kejsaren Vilhelm II år 1907 ankrade på redden utanför Mölle och spanade på badande skönheter med sin kikare.
Efter detta blev Mölle ett hett turistmål för tyskar och danskar. Kombinationen av fiskeläge och exklusiv turistort gav under 1900-talet byn den profil den har kvar än i dag. I dag är Mölle ett turistmål  främst för svenska turister.
Ståtligast i Mölles skyline tronar Grand Hotel som en vit tårta halvvägs upp på bergskammen.

TIDIG HISTORIA
Mölletrakten har varit bebyggd sedan stenåldern och har kunnat påvisas i handlingar i ett arkiv i Köpenhamn från 1491. Därför firades ortens 500-årsjubileum 1991.

På tidigt 1700-tal befarade man att Skåne skulle återtas av danskarna. Karl XII lät därför bygga ett antal befästningar längs den skånska kusten, bland annat flera skansar i Mölle. En av dessa återstår än i dag, de övriga har "uppätits" av bebyggelsen. Sista gången danskarna försökte sig på att ta Skåne tillbaka var 1710, då Karl XII var upptagen på annat håll (i Ryssland). Omkring 14 000 danska soldater med hästar och artilleri landsteg vid Råå söder Helsingborg i november 1709. 
Men den dåvarande generalguvernören i Helsingborg Magnus Stenbock, lyckades samla ihop en svensk truppstyrka på drygt 10 000 man och slå danskarna grundligt 28 februari 1710. För danskarnas del blev detta en av deras svåraste förluster i krig. De miste en stor del av sin armé, cirka 8 000 man i döda, skadade eller tillfångatagna samt hästar och artilleri. 2 800 svenskar stupade eller sårades.

                                Segermonument efter segern vid Helsingborg 1710

Mölles karaktär som ett kompakt fiskeläge förändrades efter en storbrand 1890. 16 av byns 129 hus lades i aska. Branden ledde till att stenhus i villastil ersatte fiskarlängor och korsvirkeshus med halmtak.

TURISM OCH BADLIV
I Tyskland badade män och kvinnor tillsammans i början av 1900-talet. Detta spred sig till Mölle under åren efter 1905, och med detta uppkom epitetet "Synden i Mölle". Det handlade dock inte om nudism, alla bar sina ofta tvärrandiga baddräkter. Mölleturismens sorgfulla rykte förstärktes av massproducerade badvykort av den lokale hovfotografen Peter P Lundh och av ett stort antal stumfilmer och revynummer med ironier över Mölleturismen.

BEBYGGELSEN I DAGENS MÖLLE
Bebyggelsen i Mölle kan närmast karaktäriseras som vildvuxen. De flesta husen är vita till färgen. Gatunätet är anpassat till den lutande terrängen. Det är denna oregelbundenhet som ger Mölle dess speciella charm.
1975 inleddes en ny epok i Mölles gamla historia, då tillkom ett nytt villaområde med ett 75-tal villor. Man behöll karaktären av ett fiskeläge med små gator och gränder, öppna ytor och trädgårdar. Ett flertal nya hus har tillkommit därefter.

FÖRFATTARE OCH KONSTNÄRER


Mölle har alltid varit ett populärt tillhåll för författare och konstnärer. August Strindberg, Anders Österling, Ivar Lo-Johansson, Gabriel Jönsson, Hasse "Z", listan kan göras lång på författare som tidvis bott i Mölle. I huset ovan, Villa Godthem", bodde Selma Lageröf och Sophie Ekman sommaren 1906.
 Även om grannorten Arild är mera känd för sitt konstnärsliv är ett stort antal konstnärer förknippade med Mölle, Carl Fredrik Hill, Carl Locher ( en av skagenmålarna), John Lybschitz med flera. Lars Norman hade anor från Mölle och bodde i sina föräldrars hus nere i hamnen fram till 1957.

Efter att ha sprungit upp och ner i Mölles branta backar vill ni kanske äta något gott och maritimt, och då rekommenderar vi "Flickorna på piren". Det var stängt nu (pandemin), men vi har provet stället tidigare och kan bara rekommendera det . Det är enkelt men maten var god och är så fortfarande hoppas vi.


Underlag: Egna erfarenheter på platsen och Wikipedia










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar