torsdag 25 mars 2021

KÄRNKRAFTENS FARLIGHETER?


 Den rapport om Fukushima-olyckans hälsovådliga konsekvenser som FN:s vetenskapliga strålningskommitté, UNSCEAR, publicerade i veckan står i skarp kontrast till den domedagsliknande retoriken från exempelvis Miljöpartiet om den "livsfarliga" kärnkraften.

Tio år efter kärnkraftshaveriet i japanska Fukushima kan vi summera olyckans mänskliga kostnader. De är höga - men inte på  grund av strålningen.
Drygt 2000 invånare i Fukushima-regionen uppskattas ha dött som en följd av att så många människor evakuerades under kaotiska former. Endast en (1) person har avlidit av höga stråldoser, en räddningsarbetare som fick leukemi. Det skall jämföras med att drygt 16 000 människor drunknade eller försvann i själva tsunamin. 


UNSCEAR konstaterar att antalet cancerfall i kärnkraftverkets närområde inte är fler i förhållande till befolkningen än i andra delar av Japan.
I en tidigare rapport uppmätte UNSCEAR en något förhöjd nivå av sköldkörtelcancer, den vanligaste strålningsrelaterade cancerformen, men det förklaras nu med att fler fall hittats på grund av omfattande screening. Mellan 2011 och 2015 screenades mer än 300 000 personer i Fukushima-regionen, och av dem hade 116 konstaterad eller misstänkt sköldkörtelcancer.

Tidigare rapporter från andra forskare har visat att strålningsnivåerna inte ens strax efter olyckan varit högre än vad den naturliga bakgrundsstrålningen kan vara i dessa delar av världen. Från hälsosynpunkt var evakueringen av tiotusentals människor onödig. Många av dem har ännu inte återvänt hem, inte på grund av att det skulle vara farligt att återvända, utan för att de tror att det är farligt.


Resultatet av UNSCEAR:s uppföljning är snarlikt det efter Tjernobylkatastrofen. Då summerade UNSCEAR antalet döda till följd av  akut strålningsförgiftning till 28 - samtliga brandmän eller anställda på kraftverket. Utöver det har sannolikt några tusen barn och unga i Ukraina, Ryssland och Vitryssland drabbats av sköldkörtelcancer (barn och unga är särskilt benägna att ansamla radioaktivt jod i sköldkörteln). Sköldkörtelcancer är lätt att behandla och dödligheten är omkring en procent.


FN-forskarnas slutsats i både Tjernobyl- och Fukushimarapporterna är snarlik. Olyckornas mest katastrofala konsekvenser har varit psykologiska och sociala. Många av de tusentals människor som tvångsevakuerats har sett sig som dömda till sjukdom och för tidig död, vilket lett till allt från drog- och alkoholmissbruk till arbetslöshet och självmord.
Det är en hjärtskärande illustration av att både de allmänna bilden och det politiska samtalet om kärnkraften i stora delar av världen fortfarande präglas av vanföreställningar om dess risker, något som under många år spätts på av inte minst kulturen - i allt från Harry Martinssons "Aniara" till de treögda fiskarna i "The Simpsons" har atomenergin tjänat som symbol för människans förstörelse av världen hon lever i.

Erfarenheterna från Fukushima kan förhoppningsvis leda till en mer saklig och mindre fantasifull diskussion om kärnkraften, inte minst i Sverige Politiker och opinionsbildare som fortsätter sprida  bilden att kärnkraften är livsfarlig är bevisligen farligare än kärnkraften självt. Deras debattmässiga avfall bör skickas för slutförvaring.


Underlag: Toröredaktionen och Peter Wennblad SvD.






























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar