fredag 11 mars 2022

JAKTEN PÅ OLIGARKER


                        Putin i kretsen av sina närmaste, oligarker och legosoldater

 De feta åren är förbi för Putins krets i London, deklarerade Boris Johnson häromdagen.
I jakten på ryska oligarker tänker han vända på varje sten.
En intressant genomgång i The Times visar att det är lättare sagt än gjort. Westminster har fryst bankkonton och belagt ett dussintal av miljardärerna med inreseförbud, men ännu inte beslagtagit ett enda värdepapper, flygplan eller femvåningspalats i Chelsea.

Roman Abramovich´s lyxjakt Eclipse. Han äger också fotbollslaget Chelsea mm.

Tyskarna och fransmännen har åtminstone haffat var sin lustjakt.
Skälet är enkelt. I sin strävan att göra London till världens finanscentrum har brittiska regeringar infört en drös lagar som skyddar investerare till den grad att jakten på oligarkerna blir snudd på omöjlig.
Att beslagta en bil eller en båt kräver månader av juridiskt arbete. Gör man fel blir man stämd. Det säger i varje fall oligarkernas prudentliga advokater. Det är ingen tillfällighet att motsvarande 130 miljarder dollar tvättas genom "Londongrads" banker varje år. 


Medan Boris Johnsons jurister sliter sitt hår säljer oligarkerna av sina företagsinnehav och fotbollslag och flyttar pengarna någon annanstans. Inte till Ryssland - vem vill ha pengar där? - utan mer troligt till nätet i form av kryptovalutor eller västerländska banker under falska förespeglingar.
Det amerikanska finansdepartementet varnade på måndagen att ryska pengar som utger sig för att vara något annat redan börjat sippra in i de stora systemen. De kommer att växa till en flod.
Den misslyckade oligarkjakten illustrerar med precision hur mörkermakterna har lyckats vända västvärldens liberala institutioner i allmänhet och finansmarknaderna i synnerhet emot oss. Först för att förskingra hemländernas tillgångar. Sedan för att undslippa repressalier.
Men visst, de kan åtminstone inte längre dricka te på Ritz eller leva loppan på Rivieran.

Underlag: Arvid Åhlund, ledarskribent DN.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar