onsdag 16 mars 2022

KRIGETS KIEV OCH SOFIAKATEDRALEN



 Varje dag ser vi TV-bilder från striderna norr om Kiev.  Flyglarmet går och människorna springer ner i skyddsrummen. Ännu så länge - oskadad - står Sofiakatedralen.

SOFIAKATEDRALEN I KIEV
Katedralen grundades 1039 av storfursten Jaroslav, gift med den svenska prinsessan Ingegerd .


1934 konfiskerades katedralen av den sovjetiska staten och gjordes om till ett arkitekttoniskt muséum, tillsammans med klosterbyggnaderna runt omkring. 1990 blev katedralen, tillsammans med Petjerkska klostrets byggnader, Ukrainas första objekt på Unescos världsarvslista.
I kamerasvepen över den gamla staden brukar man se den gamla katedralen med dess gyllene kupoler. Visste ni att i den kyrkan ligger en svensk prinsessa, som blev ortodoxt helgon?
Hon var dotter till Sveakungen Olof Skötkonung, och hette Ingegerd då hon levde i Sverige. Hennes mor var en västslavisk prinsessa. Ingegerd giftes bort med furst Jaroslav av Novgorod och Kiev och fick då namnet Irina. Hon beskrivs i isländska källor som en klok, stark och modig kvinna.

Hennes kvarlevor har undersökts och där kan man se att hon var en 162 cm smal kvinna med aristokratiskt lätt framskjutande näsa och haka, benen var långa och tunna. Jaroslav blev storfurste av Novgorod och Kiev och var en av Rysslands tidiga, mera betydande härskare, ofta kallad "den vise".
Jaroslav och Irina/Ingegerd drev kampanjer för folkundervisning och grundade den första Akademin. Han lät också sammanställa den första lagboken som skulle gälla för hela riket. Helst bodde storfursteparet i Kiev, dit de lät kalla in bysantiska arkitekter att uppföra vackra byggnader bland dem den berömda Sofiakatedralen (ovan) år 1037.

Ingegerd fick tre döttrar och sju söner. Döttrarna, Olof Skötkonungs barnbarn, blev stammödrar för europeiska kungahus. Dottern Anna gifte sig med Henrik I av Frankrike och blev därmed stammoder för alla bourbonner. Anastasia gifte sig med Andreas I av  Ungern medan dottern Ellisiv blev drottning av Norge och Danmark. Så inleddes kontakterna mellan de europeiska kungahusen.

Strax före sin död ville Ingegerd bli nunna i ett strängt ortodoxt kloster. Hon fick nunne-namnet Anna, men hann aldrig träda in i klosterlivet innan hon avled. Efter sin död blev hon helgonförklarad som "den heliga Anna av Novgorod" och blev därmed historiens första svenska helgon.


Då Jaroslav avled 1054 och begravdes i Sofiakatedralen i Kiev flyttades också Ingegerds kista dit.

Underlag: Herman Lindqvist












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar