tisdag 22 mars 2022

UTVECKLA KÄRNKRAFTEN


 NÄSTA REGERING MÅSTE SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR NYA REAKTORER FÖR  ATT KUNNA KLARA KLIMATOMSTÄLLNINGEN, OCH FÖRSE ANVÄNDARE MED EL TILL RIMLIGT PRIS. DET SKRIVER LEDARNA FÖR M, SD, KD OCH L.

De svenska hushållen kämpar just nu med extremt höga elpriser. Människor vittnar om att de inte vågar ha normal rumstemperatur av  rädsla för kostnaden. Andra tvingas ta banklån när elräkningarna har mångdubblats. Den oroande utvecklingen hotar också svenska jobb. Kommuner i hela landet tvingas säga nej till företag som vill starta eller bygga ut sin verksamhet i kommunen. Det är Socialdemokraternas och Miljöpartiets orealistiska energipolitik som lett fram till denna situation. Det är dags för en ny energipolitik som sätter Sveriges intressen först.
För att på kort sikt lindra trycket för hushåll och företag har M, SD, KD och L föreslagit att elskatten ska sänkas. Regeringen har kontrat med ett förslag som inte ens träffar hälften av de drabbade hushållen och inga företag. Stödet kommer dessutom att dröja för många hushåll trots att situationen på många håll är akut. På längre sikt behövs dock ett maktskifte och en ny energipolitik.


En stabil och ren elproduktion och el till rimligt pris är helt grundläggande för att vi ska kunna klara klimatomställningen och  minska våra utsläpp. Till 2045 räknar man med att efterfrågan på ren el kommer att dubbleras gentemot i dag för att klara elektrifieringen av våra transporter  och industri. Detta är en välkommen utveckling som inte bara resulterar i mindre utsläpp, utan även i framtidens jobb. Men då kommer vi att behöva alla fossilfria alternativ, vind-, vatten och kärnkraft.
Regeringens politik har varit bakåtsträvande, socialdemokrater och miljöpartister har gemensamt lagt ner kärnkraftreaktorer utan en plan för hur de ska ersättas. I stället har regeringen krävt att vi alla ska lägga om våra liv för att passa det just nu mycket osäkra elsystemet, där elen inte alltid finns - när den behövs.
Alla ska ha tillgång till ren el och energi när de behöver den. Priset ska vara rimligt och förutsägbart - kraftigt varierande priser är tecken på  misslyckad energipolitik.
Efter ett maktskifte kommer våra fyra partier återupprätta en fungerande elförsörjning och skapa förutsättningar för en fördubblad elanvändning inom 20 år.
Här kommer kärnkraften att spela en nyckelroll. Det går inte att förena en god samhällsutveckling för alla med en energiproduktion som inte går att planera. När energitillgången styrs av vädret drabbar det naturligtvis svenska hushåll och svensk industri negativt. Detta är vattendelaren i klimatpolitiken. Det är därför kärnkraftsmotståndet från de rödgröna är så destruktivt.
Ny planerbar elproduktion skulle lösa många av de bekymmer som finns i Sverige. Det är trots allt nedläggningen av kärnkraft som skapat problemen. Mera planerbar produktion i söder skull avlasta norra Sverige så att industrialiseringen kan fortsätta. Men det behövs på sikt mer produktion även i norra Sverige. Kärnkraft är det enda alternativet för att tillföra planerbar energi i stor skala. Våra fyra partier är ense om att lösningen på Sveriges problem inte ligger i att avveckla kärnkraften utan att utveckla den.

I nästa budget planerar vi att tillsätta resurser till Strålsäkerhetsmyndigheten för att ta fram ett svenskt regelverk för ny kärnkraft. Myndigheten bör även uppdras att ta fram ett snabbspår för att acceptera typgodkännanden av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är överens om en energipolitik som skapar en ren och pålitlig elförsörjning till ett rimligt pris. En hållbar omställning där kärnkraften tillsammans  med vattenkraften utgör basen i svensk elförsörjning och där det förnybara spelar en viktig roll.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet har inte klarat  att leda den svenska energipolitiken, men vi kommer att göra det.













 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar