måndag 7 mars 2022

PUTIN INFÖR RÄTTA?



 Bilder som dök upp i sociala medier i veckan: Vägskyltar i Ukraina har målats om så att alla vägar leder mot Haag i Holland. I denna stad återfinns Internationella brottmålsdomstolen (ICC), tribunal för att åtala misstänkta för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Sannolikt kommer Putin och hans underhuggare en dag att hamna där? En sak är säker : hjulen är redan i rörelse. Åklagaren Karim Khan vid tribunalen har inlett en undersökning. Enligt The Guardian är den baserad på en tidigare preliminär utredning om Krim och Donbass, publicerad förra året och om pågående händelser i Ukraina.
Enligt många källor begås nu flera krigsbrott i Ukraina. Organisationen Amnesty rapporterar om urskillningslösa anfall mot civila områden och attacker mot skyddade objekt som sjukhus. Organisationen säger sig kunna belägga flera tillfällen bara under invasionens första dygn. Några dagar senars talar organisationen om flera kränkningar, attacker mot skolor och användning av förbjudna vapen som klusterbomber - allt kan karaktäriseras som krigsbrott.
Och det fortsätter. Bristen på snabba framgångar för de ryska anfallstrupperna har, tillsammans med ukrainarnas makalösa mod, fått Putin att ändra taktik.  Nu beskjuts städer allt ïntensivare med raketer och artilleri. Förskolor, barnhem och sjukhus sägs ha träffats. Till och med Babij Jar, platsen för en massavrättning av judar 1941, har utsatts för Putins missiler.
I Ukrainas näst största stad Charkiv, ökar de civila dödstalen. Både bostäder och myndighetsbyggnader har förstörts vid  brutala ryska attacker.
Till DN kommer vittnesmål om att räddningstjänsten inte kan nå fram till skadade eftersom angripande ryska styrkor inte upphör med bombardemang och artillerield.
Risken för ett blodbad på civila är stor.
Tidskriften The Economist konstaterar att det inte finns några tvivel om att ryssarna bryter mot internationella lagar och konventioner med sin krigföring mot Ukraina. Artikeln nämner krigsbrott, anfallskrig och brott mot mänskligheten - det sista definierat av ICC som "en utbredd eller systematisk attack riktad mot någon form av civilbefolkning".


Att Putin och hans underhuggare hamnar inför domstolen i Haag är dessvärre inte säkert eftersom Ryssland inte erkänner domstolen sedan den klassat och kallat Putins ockupation av Krim vid dess rätta namn , nämligen "den ryska ockupationen av Krim".
Men det är inte bara ICC som samlar in bevis för ryska övergrepp under kriget. Den välrenommerade brittiska journalistgruppen Bellingcat har gjort flera tunga avslöjanden av Putins skräckvälde. Nu arbetar gruppen tillsammans med andra organisationer med att samla in bevis på ryska krigsbrott i Ukraina, skriver Guardian.
Ryssland har också med stor sannolikhet brutit mot FN-stadgan, Budapest- och Minskavtalen.

När Putin de senaste veckorna samlat sina medarbetare, militära som civila, för välregisserade tv-utfrågningar är det uppenbart hur obekväma och nervösa de ser ut. De vet att de inför omvärlden riskerar att hållas som medansvariga för krigsbrott, och de vet att den internationella rättvisan har långa armar och stort tålamod.

Underlag: Ledare DN 4 mars



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar