torsdag 31 mars 2022

SVENSKA KYRKANS MINERALPOLITIK


 Av alla världsliga frågor Svenska Kyrkan varken har anledning eller kompetens att engagera sig i, väljer man nu att ge sig in i mineralpolitiken.
I ett öppet brev till fyra olika ministrar bönar Antje Jackelén och Åsa Nyström, ärkebiskop respektive biskop i Luleå stift, att regeringen ska säga nej till företaget Beowulf Minings ansökan om att anlägga en järnmalmsgruva utanför Jokkmokk. Regeringen väntas ta ställningen till den under februari.
Biskoparna har enligt brevet kommit fram till att den tänkta gruvan inte bara är samhällsekonomisk olönsam. Den hotar också den "Existentiella och andliga folkhälsan" hos Jokkmokksborna i allmänhet och samerna i synnerhet, inte minst "samiska barns livsmod".



Brevskrivarna hävdar också att en gruva skulle skada världsarvet Laponia och göra det omöjligt med "traditionellt samiskt liv" i kommunen.
Dock oklart hur, eftersom den planerade gruvan ska anläggas nästan fyra mil från Laponias gräns, beräknas uppta ungefär en halv promille av kommunens landyta och en tiondels promille av Norrbottens län. Och ska kyrkan löpa linan ut med den uppfattning som uttrycks i brevet - att rennäringen ska trumfa andra samhällsintressen - blir det svårt att ta ett spadtag norr Östersund, eftersom Sveriges nordligaste tredjedel är renbetesmark.


Om något utgör ett hot mot folkhälsan, får det nog sägas vara den intellektuella nivån i de kyrkliga ledarnas skrivelse, som stilenligt avslutas med ett pompöst bibelord: "Låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström".

Likafullt måste man fråga sig varför kyrka aktivt söker och fördjupar en politisk konflikt den inte behöver ta, stöter bort medlemmar den torde vilja behålla och, enligt Beowulfs ordförande Sven-Otto Littorin, inte har sökt någon som helst dialog med gruvbolaget. Inte minst eftersom Svenska Kyrkan har egna riktlinjer för sitt samhällsengagemang som säger att man ska:"erbjuda en plats där människor i öppenhet kan ta upp de frågor som orsakar splittring och ge sitt stöd till förlåtelse och helande och tillsammans bana väg till försoning".
Kanske hittas svaret i en annan av Bibelns verser:"Fader , förlåt dem , ty de veta icke vad de göra".

Underlag: Toröredaktionen och Peter Wennblad, SvD




























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar