onsdag 23 mars 2022

JAKTEN PÅ OLIGARKERNA



 JURIDISKA SPECIALSTYRKOR JAGAR OLIGARKERNAS PENGAR

Västvärlden ökar trycket på de som anses ha stöttat Putins invasion av Ukraina. Flera länder har upprättat särskilda insatsgrupper som ska jaga oligarkernas tillgångar.

I Italien beslagtogs under helgen det spektakulära fartyget "A", en arkitektritad seglarjakt som uppges vara värd 5,5 miljarder kronor. Den tillhör den ryske stålmiljardären Andrej Melnitjenko via ett ryskt företag i önationen Bermuda.(bild)


Ytterligare båtar och villor till ett värde av över 7 miljarder kronor uppges ha beslagtagits i Italien den senaste veckan, enligt landets ekonomi- och finansminister Daniele Franco.
 
Ett uppmärksammat beslag i Italien rör lyxjakten "Lady M" som tillhör oligarken och TUI-storägaren Aleksej Mordasjov. 65-metersbåten beslagtogs av myndigheterna i Imperia i norra Italien enligt nyhetsbyrån Reuters.(bild) 



Ägandeförhållandena kring den här typen av tillgångar kan vara röriga. De flesta av de mer välkända jakterna är registrerade i skatteparadis eller nationer kända för sin "företagsvänlighet" och avsaknad av transparens gentemot andra länders myndigheter.

I flera av fallen är det den italienska finanspolisen som ligger bakom beslagen. I flera andra länder har särskilda insatsgrupper satts upp för att identifiera och frysa oligarkernas tillgångar. I USA till exempel där president Joe Biden upprepat budskapet att de ryska miljardärernas tillgångar ska jagas och beslagtas. I USA arbetar en insatsgrupp från justitiedepartementet med detta under namnet "Task force KleptoCapture". Insatsgruppen leds av Andrew Adams - en federal åklagare med lång erfarenhet av arbete mot korruption. Han beskrivs i amerikansk media som en veteran inom rättsväsendet som har varit framgångsrik i att jaga rysk organiserad brottslighet och beslagta olagliga tillgångar.
Under sig har han fler åklagare, agenter, analytiker och annan  expertis från departementet. Förutom att jaga lyxbåtar ska gruppen också utreda och lagföra brott mot sanktionerna och bekämpa försök att underminera sanktionerna som satts in mot ryska banker och finansiella institutioner


Gruppen - som skall vara ett komplement till liknande grupper runt om i västvärlden- ska särskilt rikta in sig på försök som gjorts att använda kryptovaluta för att runda de amerikanska sanktionerna eller tvätta pengar.
I Tyskland rapporterades tidigt efter sanktionernas införande att oligarken Alisjer Usmanovs superbåt "Dilbar" (bild)  låg beslagtagen i ett varv i Hamburg. Tyska myndigheter rapporterade att båten nu förbjudits lämna sin nuvarande hamnplats.



Nu har tyskarna följt i USA:s fotspår och inrättat en egen "Task force", skriver tyska "Deutsche Welle". Tyskland har tidigare saknat verktyg för den här typen av beslag, skriver tidningen vidare.
Storbritannien har på egen hand infört sanktioner på ett antal personer för att öka pressen på Ryssland. Däribland Roman Abromovich, ägare av fotbollsklubben Chelsea, och Oleg Deripaska, storägare i Rusal-koncernen där svenska Kubikenborg Alluminium ingår.
Det får inte finnas någon fristad för de som har stöttat Putins grymma attack emot Ukraina, sade Boris Johnson häromdagen  när sanktionslistan offentliggjordes.
Den 80 personer stora gruppen inom utrikesdepartementet som jobbar med sanktionerna har enligt sajten Fortune tredubblats i storlek de senaste två veckorna.


Underlag; Andreas Lindberg, DN Ekonomi












 




























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar