SLOTTET DÄR KUNGEN TRIVS BÄST
söndag 30 juni 2024
STENHAMMARS SLOTT
SLOTTET DÄR KUNGEN TRIVS BÄST
torsdag 27 juni 2024
JOAKIM PAASIKIVI
tisdag 25 juni 2024
VARFÖR BLUNDAR MAN FÖR HAMAS JUDEHAT OCH GRYMHHET
Herta Muller, nobelpristagare i litteratur 2009.
söndag 23 juni 2024
OM ELEFANTER I GLASBUTIKEN
KLÅFINGRIGA POLITIKER LIKNAR ELEFANTER SOM INREDER EN PORSLINSAFFÄR
måndag 17 juni 2024
LENIN -- STATYN
HUR ÄR DET ATT HA EN ÅTTA METER HÖG LENIN -- STATY PÅ GRANNTOMTEN?
fredag 14 juni 2024
NATIONALDAGSFIRANDET
onsdag 12 juni 2024
HALVTASKIG ENGELSKA, VÅRT NYA UMGÄNGESSPRÅK
En anhörig tar examen på det anrika universitetet. Eller rättare sagt, hon tar sin bachelor´s degree. The valedictory ceremony bjuder på musical intermission med folkmusik på nyckelharpa. Alltsamman hålls på engelska, naturligtvis. Det finns goda skäl till det -- gäststudenter från hela världen, undervisningen på engelska --men resultatet blir det förväntade.
måndag 10 juni 2024
DE NYA DIVORNA
DE NYA DIVORNA
Först låter Sveriges Radios avslöjande som en vanlig nyhet i nyhetsflödet. Landshövdingen i Kronoberg, den före detta jämställdhetsministern Maria Arnholm (L), har låtit skattebetalarna betala hennes privata taxiresor för mer än 80 000 kronor.
Nyheten kom strax efter att hennes kollega i Stockholm, Anna Kinberg Batra, ertappats med att ha anställt en högavlönad ämbetsman i länsstyrelsen i Stockholm genom ett minst sagt märkvärdigt anställningsförfarande. Hon hade satt upp en liten lapp i porten. Och den som såg lappen fick jobbet, och det var nu händelsevis en god vän till henne som fått reda på att lappen satt där. Det handlade den här gången om ett jobb i 100 000-kronorsklassen. I Anna Batras fall hade ytterligare en märkvärdig tjänstetillsättning skett tidigare. Båda fallen lär vara under utredning för närvarande av högre myndigheter.
Inte bara visserligen. En typisk politikeråkomma. Men ändå modest tycker hon. Maria Arnholm- "I jämförelse med andra betydligt frejdigare landshövdingsbeteenden som att klippa i sina representationskvitton (Sigvard Marjasin) eller att anställa kompisar medelst lappar i porten.(Anna Batra).
Så ska det låta - nu känner man äntligen igen det storståtliga landshövdingebeteendet. Likt kung Ludvig XIV kan Maria Arnholm utropa: "Kronoberg, cest moi!"
Sedan kan hon som en annan franskspråkig ikon, Tintins operadiva Bianca Castaflore, konstatera: "Jag ler åt era futtiga dokument!" och svepa in i en ny taxi som ett glittrande rökmoln och lämna reportrarna efter sig i avgaser och damm.
I stället har Maria Arnholm - efter SR:s avslöjande - skickat in rättelser till skattemyndigheten, "för det viktigaste var plötsligt" att göra rätt för sig. Senare framkom att Arnholm också använt sin tjänstebil för privata resor på omkring 200 mil. Hon uppges vara "skamsen?" Men ska hon återgälda taxipengarna till de skattebetalare som så generöst lagt ut? Nja, håll taxin där så länge: "vi ska fundera över det där", kommer hon fram till. Vi. Pluralis majestatis. Såväl Marjasin som Costaflore hade varit nöjda.
Underlag: Erik Helmersson, ledarskribent DN.
torsdag 6 juni 2024
NATIONALDAGENS NAMN---GUSTAV
Gustav är ett speciellt svenskt kunganamn. Den förste kung som bar det, Gustav Vasa, hade ärvt det från Stureätten varifrån hans farmor kom. Själv stavade han sitt namn Göstaff. Den sannolikt äldsta formen Göstaf finns belagd sedan 1225. Namnet förekom i olika stavningar i flera medeltida frälsesläkter och blev mot slutet av medeltiden även ett bondenamn, särskilt i Västsverige.
onsdag 5 juni 2024
STOR LÄRARSEGER
måndag 3 juni 2024
SVÅRA FRÅGOR
Undrar om Lenin kunde bli glad åt svalornas flykt
eller Platon förnimma olivträdens sus i vinden från havet?
Hörde Napoleon någonsin göken, betraktade Hitler
i sin ungdom en fyrklöver, funnen i gräset en högsommardag?
Mig tycks att det är något fel på de stora samhällsbetraktarna,
människoledarna, världsförändrarna, folkförförarna.
De begriper sig icke på trallande sång, blott på resolutioner.
De intresserar sig icke för mat, blott för livsmedelsfrågan.
ROPET HURRA
Hurra! Var kosackernas stridsrop som ryssarna lärde sig ropa. Det togs upp i Napoleonkrigen i mellersta Europa. Det nyttjades som ett samfällt vrål inom kort av oss allihopa. Det skreks fyra gånger för en kunglig person och för andra personer två. Dessa regler och distinktioner fann vi lämpligt med tiden att slopa. Vi höjer numer ett frikostigt fyrfalt hurra för både stora och små.
EN KRONA
En krona med Oscar II:s bild fick jag en dag i min hand. Vad kunde jag inte ha köpt för den om jag varit ute i tid.! Ostron på Operakällaren att sitta och gona mig vid! Eller tre dagars lön åt en husa i hennes underutvecklade land! Mig lockade lyckligtvis ingetdera, så valet blev tämligen lätt. I parkeringsmätaren lade jag kronan med Oscar II:s porträtt.
Ur "Kungligt" av Alf Henrikson och Björn Borg.