söndag 23 juni 2024

OM ELEFANTER I GLASBUTIKEN


 KLÅFINGRIGA POLITIKER LIKNAR ELEFANTER SOM INREDER EN PORSLINSAFFÄR

Vad skiljer en klok politiker från en mindre klok? Jo, insikten att de bevingade orden är fel : politik är inte alls "det möjligas konst". Den verkliga konsten är snarare att göra så små och så få ingrepp
 som möjligt.
Risken att ta i för mycket ligger tyvärr inbäddad redan i anspråket: Politiker blir man så klart för att man vill påverka , det vill säga lägga sig i. Och det är lätt hänt att bli blind, inte bara för sin egen förödande storlek i sammanhanget utan också för sina begränsningar, likt en ivrig elefant som tycker sig ha väldigt bra idéer om hur den lokala porslinsbutiken ska inredas.

Politiker måste inse att de inte ska lägga sig i det enskilda och specifika. Det passar sig inte att
 utbildningsministern har synpunkter på exakt vilka kurser svenska universitet ska erbjuda.   Sverigedemokraterna i blekingska Sölvesborg ska inte diktera det lokala bibliotekets verksamhet.
Och Vänsterpartiet ska inte försöka styra över Kulturhusets panelsamtal i huvudstaden. Det var magasinet Kvartal som hade ett Scoop om detta 5 juni och som följdes upp av Expressen. 
Kanske minns ni den skandalomsusade debatten om yttrandefrihetens gränser, då entreprenören och mångfaldsföeläsaren Barakat Ghebrehawariat lämnade lokalen i vredesmod efter att n-ordet yttrats högt och efter att en man återgett vad hans mobbare kallat honom när, TTorun! han var barn.
Därefter mejlade alltså Stockholms kulturborgarråd Torun Boucher V till Kulturhusets vd angående de andra paneldeltagarna: " Om erjag får ha en åsikt så kanske man ska utvärdera sammansättningen Ola Wong och Stina Oscarson".
Nej, Torun! Du får inte ha en åsikt om detta som du meddelat i egenskap av politiker.
Överlag finns en oroande tendens hos våra folkvalda: 47 procent av cheferna inom kommunerna och regionerna upplever att dessa lägger sig i mer än vad de borde, enligt en rapport från fackförbundet Visions ledarskapsmagasin, Chefen i fokus. Myndigheten för kulturanalys har i sin tur slagit fast att
det förekommer politisk styrning som påverkar kulturen negativt. Och i en undersökning som Kulturnyheterna i SVT gjorde visade det sig att de tillfrågade politikerna helt eller delvis tyckte att de själva ska ha rätt att stoppa utställningar och föreställningar i offentlig regi (28/8). De tänker säkert att de bara lägger sig i när det är nödvändigt och att de självklart använder sig av sitt omdöme, som är mycket gott. Men då behöver de minnas: Politiker ska inte vara det möjligas konstnärer. Deras jobb är att snickra ihop de ramar som andra sedan -- så fritt det bara går -- fyller med spretigt liv.

Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar