tisdag 25 juni 2024

VARFÖR BLUNDAR MAN FÖR HAMAS JUDEHAT OCH GRYMHHET


                                        Herta Muller, nobelpristagare i litteratur 2009.

VARFÖR BLUNDAR AKTIVISTERNA FÖR HAMAS JUDEHAT OCH GRYMHET?

Det är slutet av maj, och Stockholm får besök av en nobelpristagare i litteratur. Den rumänsk-tyska författaren Herta Muller, som fick priset 2009, talar på ett seminarium arrangerat av organisationen Judisk kultur i Sverige.
Under rubriken "Jag kan inte tänka mig världen utan Israel" - ett citat av poeten Paul Celan - håller Muller ett anförande som märkligt nog knappt uppmärksammas alls, vare sig i Sverige eller övriga Europa. Det är ett brandtal där hon är oerhört konkret i sitt stöd för Israels rätt att existera, i sin  kritik av antisemitism och auktoritära makter som Hamas och Iran -- och i sitt ställningstagande för demokratin
 
Muller konstaterar i sitt tal att Hamas mål och önskan. liksom för Irans diktatur, är utrotandet av judar och krossandet av Israel som stat.
"Det finns ett franskt talesätt: Israel behöver sina vapen för att beskydda folket och Hamas behöver folket för att beskydda sina vapen", konstaterar nobelpristagaren. " Den palestinska befolkningen hålls medvetet kvar  i fattigdom samtidigt som Hamas ledarskapsklan blir ofantligt mycket rikare -- i Qatar.
"Vi har israelerna precis där vi vill ha dem," sa Hamasledaren Yahya Sinwar nyligen medan den palestinska civilbefolkningen dog i tusental. Hamas utgör, även i en framtid av en mindre extrem israelisk regering och ett avslutat krig, ett hot mot såväl israeler som palestinier. Herta Muller gör också den självklara jämförelsen mellan den antisemitiska blodlusten vid Hamas attack den 7 oktober och några av de värsta övergreppen mot judar under andra världskriget.

FLERA AV DEM BESKRIVER SIG SJÄLVA SOM "FÖRTVIVLADE MEDLEMMAR AV DEN PROGRESSIVA VÄNSTERN".
 
Det är fullständigt att den progressiva vänstern så ofta väljer att blunda för övergrepp som begås i islams namn av fascistoida rörelser som Hamas och skurkstater som Iran.


Hamas straffskala för homosexualitet går från 100 piskrapp till döden. Den minsta manifestation för en kvinnas rättigheter straffas hårt liksom kvinnor som utsatts för de fruktansvärda sexbrotten 7 oktober. Dessa paraderades som krigsbyten. 
 
Nu hörs genast motfrågorna. Så protester mot Israel och kriget är alltså automatiskt antisemitism. I helgen demonstrerade till exempel tiotusentals människor i Tel Aviv för omedelbart eldupphör i Gaza.
Israel är en demokrati om än med brister, men regimen accepterar all kritik.
 På demokratier har man all rätt att ställa höga krav också på hur de för sina krig. Vad som får Herta Muller att reagera är den blindhet för vad Hamas står för och alla ensidiga krav som ställs på Israel. Den politiska vänstern pekar ut Israel som den onda makten i Mellanöstern. Politiker och författare världen över pekar alla på den blinda fläcken hos så många palestinska aktivister. När de sjunger om ett Palestina mellan "floden och havet ", vad är det då de hyllar? Exakt vad är det ni ropar efter?

Underlag: Ledare DN



























 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar