måndag 10 juni 2024

DE NYA DIVORNA


 

 

DE NYA DIVORNA


Först låter Sveriges Radios avslöjande som en vanlig nyhet i nyhetsflödet. Landshövdingen i Kronoberg, den före detta jämställdhetsministern Maria Arnholm (L), har låtit skattebetalarna betala hennes privata taxiresor för mer än 80 000 kronor. 

Nyheten kom strax efter att hennes kollega i Stockholm, Anna Kinberg Batra, ertappats med att ha anställt en högavlönad ämbetsman i länsstyrelsen i Stockholm genom ett minst sagt märkvärdigt anställningsförfarande. Hon hade satt upp en liten lapp i porten. Och den som såg lappen fick jobbet, och det var nu händelsevis en god vän till henne  som fått reda på att lappen satt där. Det handlade den här gången om ett jobb i   100 000-kronorsklassen. I Anna Batras fall hade ytterligare en märkvärdig tjänstetillsättning skett tidigare. Båda fallen lär vara under utredning för närvarande av högre myndigheter.

Inte bara visserligen. En typisk politikeråkomma. Men ändå modest tycker hon. Maria Arnholm- "I jämförelse med andra betydligt frejdigare landshövdingsbeteenden som att klippa i sina representationskvitton (Sigvard Marjasin) eller att anställa kompisar medelst lappar i porten.(Anna Batra).



                                                                  Maria Arnholm

Så lyssnar vi vidare på inslaget i radion. Arnholm försvarar sig. "Min arbetsgivare här på länsstyrelsen i Kronoberg har gett mig den förmånen". Den förvånade reportern frågar: "Men då är det ju du själv som ger dig förmånen eftersom du är chef där?" Efter lite inledande mummel "jehedee"-- bemannar sig Maria Arnholm. "Eftersom jag är myndighetschef är det naturligtvis så."

Så ska det låta - nu känner man äntligen igen det storståtliga landshövdingebeteendet. Likt kung Ludvig XIV kan Maria Arnholm utropa: "Kronoberg, cest moi!"

Sedan kan hon som en annan franskspråkig ikon, Tintins operadiva Bianca Castaflore, konstatera: "Jag ler åt era futtiga dokument!" och svepa in i en ny taxi som ett glittrande rökmoln och lämna reportrarna efter sig i avgaser och damm.

I stället har Maria Arnholm - efter SR:s avslöjande - skickat in rättelser till skattemyndigheten, "för det viktigaste var plötsligt" att göra rätt för sig. Senare framkom att Arnholm också använt sin tjänstebil för privata resor på omkring 200 mil. Hon uppges vara "skamsen?" Men ska hon återgälda taxipengarna till de skattebetalare som så generöst lagt ut? Nja, håll taxin där så länge: "vi ska fundera över det där", kommer hon fram till. Vi. Pluralis majestatis. Såväl Marjasin som Costaflore hade varit nöjda.

Underlag: Erik Helmersson, ledarskribent DN.











  



 

 

 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar