onsdag 5 juni 2024

STOR LÄRARSEGER



800 000 KRONOR TILL LÄRARE SOM VÅGADE INGRIPA --  SEGER FÖR ALLA 
 
800 000 kronor fick läraren Paul Carlbark till sist, efter en förlikning med Höörs kommun i Arbetsdomstolen (DN 30/5). Det är en stor seger. För han är bara en i en lång rad av lärare som tagit sitt ansvar och sett till att hålla ordning, handgripligt när det krävs --- och som sedan tvingats sluta eftersom skolorna och kommunerna ängslats för att upprörda föräldrar ska inleda en rättsprocess. I  just Paul Carlbarks fall gällde det en händelse i juni förra året. Han hörde en elev skrika och gick dit och såg då en 16-årig kille trakassera några yngre barn. Han konfronterade killen som gick till angrepp och utslungade hot, varpå Paul Carlbark själv kopplade ett grepp runt hans hals och tryckte upp honom mot en rad med skåp tills han lugnat ner sig (DN 21/2).

Ur ett juridiskt perspektiv är fallet glasklart. Skolagan ändrades för ett par år sedan, och förtydligar nu att lärare får ingripa fysiskt mot elever för att upprätthålla ordningen. Det är redan konstaterat i domstol att Paul Carlbark dessutom handlade i nödvärn.
Och visst, att han nu till sist nått en förlikning med Höörs kommun i Arbetsdomstolen är en klen tröst i det lilla sammanhanget. Han jobbar inte längre kvar. Den 16-åring som han tillrättavisade fick i praktiken veta att han själv hade rätten på sin sida.

Man kan också fråga sig hur många lärare i Höör som efter den här händelsen vågar kliva fram när det är stökigt. Enklare -- och säkrare så en symbolisk vinst ur ett krasst självbevarelseperspektiv -- att titta bort och visslande gå åt ett annat håll. Låt trakasserier, mobbning och våld fortsätta. Vilket i sin tur kommer att lära utsatta barn ett och annat om vuxenvärlden.

Men samtidigt: De 800 000 kronorna är inte bara en direkt kompensation till en enskild person som behandlats illa utan också en symbolisk vinst för Sveriges alla lärare. De kämpar dagligen med att hjälpa till. Inte minst uppmanas de hålla ordning av samma politiker som just i praktiken skär ner  skolornas budget.
De 800 000 kronorna säger till Sveriges lärare att de ska våga stå på sig. De säger också till skolorna och kommunerna att de ska akta sig för att tro att det enklaste och billigaste är att snabbt göra sig av med personalen, när föräldrar och elever klagar.

Det ska kosta att vara feg. Det ska kosta att göra sig av med just den sorts lärare som skolan så desperat behöver. Så kan vi i slutändan betrakta de 800 000 kronorna som en seger för inte bara Paul Carlbark, utan också för skolan och för hela svenska samhället.

Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar