lördag 26 september 2020

ÄR TRUMP GALEN?



                         DONALD TRUMP HOTAR HELA DEN GLOBALA DEMOKRATIN 

En narcissist har aldrig fel, gör aldrig fel, han skyller alltid på andra. När nu narciccistern konung i Vita huset ser framför sig en potentiell valförlust är det därför inte märkligt att han redan talar om fusk och oegentligheter. Men Donald Trumps senaste utspel är exeptionellt till och med för att komma från honom. 

Det var vid en presskonferens på onsdagen som Trump vägrade lova att han skulle lämna ifrån sig makten vid en valförlust. "Vi får se vad som händer", svarade han. 

 


Den goda nyheten är att tunga republikaner som Mitch McConnell och Lindsey Graham omedelbart gick ut och garanterade ett lugnt maktövertagande. "Precis som varit fallet vart fjärde år sedan 1792", som majoritetsledaren McConnell uttryckte det.

Och Trump stod fast vid sitt uttalande. På torsdagen sa han att han "inte var säker på" att valresultatet skulle bli legitimt. Det är framför allt poströstningen han åter skyller på, i bombastiska ordalag. Den är "en enda stor bluff", riggad av demokraterna, lätthackad för främmande makt . Några belägg för risken att poströstningen manipuleras, eller att det skulle ha hänt förr, finns inte. På torsdagen vittnade FBI-chefen Christopher Wray inför senaten och motsade direkt Trumps påståenden: "Vi har aldrig sett någon sorts koordinerat fusk i ett nationellt val, vare sig på post eller på annat sätt". Wray sa också att det skulle vara "en stor utmaning" för någon att hacka poströstningen och att väljarna kan ha stort förtroende för det amerikanska valsystemet.

                            

Sådana invändningar viftar Trump bort. Vi har hört honom göra många obehagliga utspel de senaste fyra åren, men detta är av en annan dignitet. Inget är mera grundläggande i en demokrati än att den som förlorat ett val lämnar makten ifrån sig. En amerikansk president som antyder att han inte kliver tillbaka även om han blir bortröstad av väljarna - det låter som en ond dröm.

USA brukade med alla sina brister, vara en demokratisk fyrbåk för förtryckta människor runt om i världen. Nu finns risken att det blir tvärtom. Folkvalda ledare kan snegla mot Washington och få idéer: Kan Trump så kan vi.

Redan använder vissa regeringar, Putin har gjort det flera gånger, alla metoder de kan hitta på för att ge sitt fortsatta maktinnehav  legitimitet. Det kan handla om att skriva om grundlagar, inskränka mediernas frihet, manipulera de instrument som finns för att garantera maktdelning - och maktskiften. Nu kan de med hjälp av Trump få ett obehagligt prejudikat: Att i förväg misstänkliggöra valsystemet , och därmed lägga grunden för att ogiltigförklara alla resultat som går dem emot.

 


USA har sett en sommar av upplopp fortsätta in i en lika orolig höst. Om den förlorande sidan i presidentvalet vägrar acceptera väljarnas, eller möjligen domstolens, utslag kan de uppflammande oroshärdarna förvandlas till ett eldhav. På fredagen berättade källor i militären för New York Times att det redan diskuterats hur USA:s armé ska agera om Trump vägrar acceptera  valresultatet. En president som ljuger öppet och misstänkliggör fria val, och en militär som kan beordras att öppna eld mot sina egna landsmän. Turkiet? Kina? Belarus? Ryssland? Nej, så långt har det gått i Donald Trumps USA.


Underlag: Ledare DN 26 september 2020.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar