onsdag 30 september 2020

VOLLSJÖ HEMBAGERI

Som många kanske känner till är det Kanelbullens dag på söndag 4 oktober. Redaktionens intresse för Fritjof Nilsson Piraten i kombination med en nostalgisk och förvisso också naiv förtjusning i kanelbullar gjorde att vi i idag har besökt Vollsjö Hembageri och inhandlat ett halvt dussin sådana.


 
                                                    Fritjof Nilsson Piraten står staty i Kivik

Piraten växte upp i Vollsjö, som han beskrivit i ett par av sina berättelser. Hans far var stins, så han föddes i stationshuset, som dessvärre revs 1983 trots protester från det nystartade Piratensällskapet. Men sällskapet har ändå ordnat med ett Piraten-muséum i Vollsjö. Men detta är endast öppet om somrarna så det kunde vi inte besöka. Men vi har varit där tidigare och det är väl värt ett besök om man är intresserad av Piraten. Inte så långt därifrån, i Tomelilla, ligger Hasse&Tage-muséet, världens minsta muséum. Det kan man passa på att titta på när man varit i Vollsjö.


Vollsjö Hembageri och Café är ett gemytligt ställe, ett unikum. Här har man lyckats behålla en genuin 50-talskänsla. Det har i princip inte förändrats sedan 1956, mer än 60 år  sedan. Deras kanelbullar är värda en omväg. De har bakats efter samma recept i många år.


Det är som att stiga in i ett annat årtionde, galonklädda stolar, taklampor med kopparskärmar, medaljongtapeter och linoleumgolv. I ett hörn står en gammal Jukebox och väntar på att  någon skall stoppa in en fem-krona och lyssna på en gammal Elvis-låt.

Stället är en välbevarad pärla. Det är inte bara ett hembageri utan också ett café som används dagligen. Kom in och ta en kopp kaffe och en kanelbulle om ni är i närheten.

Underlag: Egna fältstudier och Walle Westessons lilla gula.







 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar