söndag 14 februari 2021

ALLA HJÄRTANS DAG


 14 februari är det  Alla  hjärtans dag, eller Valentin-dagen. Vem var denne Valentin?

Sankt Vallentin är namnet på åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200-eller 300-talet e.Kr. Det är oklart vem av dessa som gett upphov till 14 februari. Den kanske mest sannolike är Sankt Valentinus, en präst i Rom. Han halshöggs 14 februari 269 e.Kr. under kejsar Claudius II förföljelser av kristna. Valentinus valde martyrdöden i stället för att avsäga sig sin kristna tro. Hans brott var att han vigt ett kristet par. I senare böcker av Jacobus Voragines utvidgas historien om hur Valentinus hade hjälpt sin fångvaktares dotter att återfå synen. Enligt sägnen skrev han ett brev till henne innan han halshöggs. Brevet var avslutat med "Din Valentin".


Rättsmedicinsk ansiktsrekonstruktion av en av de kända helgon som hette Valentin gjord av konstnären Cicero Moraes.

Minnesdagen av Sankt Valentin firas sedan 498 den 14 februari på anmodan av påven Gelasius I. Efter en allmän utrensning 1969 av helgon med legendursprung, firas Sankt Valentin inte längre officiellt i den romersk-katolska kyrkan.

Det var under medeltiden i Storbritannien och Frankrike som firandet antog de romantiska former som det har i dag. Man menade att 14 februari bildade fåglarna par och började bygga sina bon. Byarnas ungdomar bildade då också par på lek på Valentindagen. På 1400-talet började de första Valentinkorten dyka upp.
I USA förankrades inte traditionen förrän på 1840-talet då pappershandlare började annonsera om Valentinkort.


I Sverige märks dagen på försäljningen av rosor som ökar kraftigt runt 14 februari. Hos oss slog firandet igenom på allvar 1985 när Alla hjärtans dag började skrivas in i svenska kalendrar.
Numera har dagen alltmer blivit ett kommersiellt jippo som har föga med den religiösa bakgrunden att göra. Men de allra flesta av oss lever ändå kvar i traditionen, det kan handla om en extra kram, alternativt inledningen på fågeldansen i dessa coronatider, eller kaffe på sängen eller en röd ros på matbordet. Hos oss i Sherwoodskogen blev det en hummer till kvällen som en festlig markering.


Underlag: Vår historia och Wikipedia

PS. Vi hade en märklig dag i förrgår den 12 februari, en palindromdag. 12 februari 2021 kan ju också skrivas 20211202. Det blir samma dag baklänges. Kan någon matematiskt begåvad person tala om hur ofta sådana dagar inträffar? /DS





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar