onsdag 17 februari 2021

SVERGE OCH NATO


" Varför har Sverige övergivit sin politik för fred och avspänning?" frågar sig nio f d politiker och ambassadörer med Hans Blix, Pierre Schori, Thage G Peterson och Maj Britt Theorin i spetsen i en debattartikel i måndagens DN.

Orsaken till att denna illustra skara dyker upp på scenen igen efter en lång bortavaro tycks vara den "Nato-option" som riksdagen antog nyligen, enligt vilken "Sverige förbehåller sig rätten att söka medlemskap i Nato om vi skulle anse det nödvändigt".

Det var detta som fick de nio att vakna till liv igen. Det är som en återklang av 1950-talet och kalla krigets dagar. I botten ligger deras eviga aversion mot USA och Nato. Hur Ryssland beter sig tycks inte ha någon som helst betydelse. Man hade ju kunnat hoppas att ryska säkerhetstjänstens försök att giftmörda oppositionsledaren Aleksej Navalnyj skulle ha gett upphov till funderingar. Men inte alls. Inte överger Sverige sin säkerhetspolitik för att vi reagerar när Ryssland spärrar in honom och 10 000 ryska  medborgare som demonstrerat för hans frigivande. Däremot avslöjas åter igen Putins totalitära regim.


Inte heller tycks andra påtagliga otrevligheter från rysk sida ha gjort intryck på de nio. Annekteringen av Krim och sydostliga delar av Ukraina och anfallskriget mot Georgien, som visat tecken på att vilja bli självständigt, har gått de nio spårlöst förbi, liksom Putins skoningslösa bombande av ett redan helt sönderbombat land, för att tillmötesgå slaktardiktatorn al- Hassads önskemål. I Syrien är Putin ute efter att få tillgång till flyg- och flottbaser för att kunna påverka verksamheten i Mellanöstern och på Medelhavet. Var än Ryssland agerar, gör man det med expansiva avsikter. Men ingenting tycks göra intryck på de nio, de kallar Ryssland agerande för "offensiv politik med inslag av av militär aggression".

Sverige hör inte hemma i Nato, menar de nio. Nato-optionen som riksdagen beslutat om anser de vara förkastlig, den påstås bara skapa osäkerhet om Sveriges linje. Det är denna så kallade nya linje som de nio anser har ökat spänningen i Europa. Mycket märkliga slutsatser - tala om att göra en höna av en fjäder eller att koka soppa på en spik.



Naturligtvis vet de nio och även Kreml att Sverige aldrig varit alliansfritt, inte ens under det kalla kriget. I dag sker samarbetet öppet, vi gör nästan allt med Nato utom att vara medlemmar.

Vi kan alltid hoppas att Nato kommer och räddar oss om vi hamnar i olycka. Dessvärre åtnjuter bara medlemmar de kollektiva försvarsgarantierna och dessa vill de nio verkligen inte ha - det skulle betyda osäkerhet! I stället önskar de sig "en självständig utrikes- och säkerhetspolitik", som förväntas minska spänningarna mellan stormakterna". Sic! Verkligen en kolossal överskattning av Sveriges globala roll. Den drömvärld de nio lever i har aldrig existerat.

Underlag: Gunnar Jonsson, ledarskribent DN




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar