måndag 22 februari 2021

GOLFSTRÖMMEN

 
Golfströmmen sträcker sig från Mexikanska golfen via Floridasundet norrut ut i Sargassohavet. Mellan New Foundland och Iberiska halvön delar sig Golfströmmen i två grenar - Nordatlantiska driften (strömmen) som sträcker sig till Nordeuropa och Kanarieströmmen som böjer av söderut till Västafrika.

Golfströmmen har avgörande betydelse för det varma klimatet längs med hela den Nordamerikanska östkusten och i Västeuropa. I januari är till exempel temperaturskillnaden mellan norska kusten och det kanadensiska inlandet som ligger på samma breddgrad i genomsnitt 30 grader C.

Golfströmmen drivs framför allt av sina två "pumpar", Norra Ishavet och Medelhavet. I Norra Ishavet kyls vattnet ned och sjunker till botten och strömmar längs botten mot Antarktis, den sydgående Nordatlantiska djuphavsströmmen. Medelhavets vatten är saltare och därför tyngre än Atlantens vatten och sjunker därför även det till  botten och följer med bottenströmmen söderut.

HISTORIA
Strömmen är namngiven ur tron att den hade sitt ursprung i Mexikanska golfen. Av alla havsströmmar är denna bland de mest undersökta och välkända där dess upptäckt sträcker sig ända bak till 1500-talet när spanska sjöfarare började utnyttja den för att underlätta sjöfärderna från Västindien till Europa.


Uppkomsten och drivkraften för Golfströmmen var länge oklar fram till  1948 när den första accepterade förklaringen gavs av den amerikanska oceanografen Henry Stommel.
Han visade att globala strömvirvlar finns i alla hav och att de påverkades av jordens rotation, Corioliskraften, och därmed intensifieringen som ökade när man går från ekvatorn mot polerna.

CIRKULATIONEN
Golfströmmen är en mäktig havsström. Bara genom Floridasundet för strömmen med sig 30 miljoner kubikmeter vatten per sekund. Den värme strömmen för med sig motsvarar 1400 TW eller 100 gånger världens samlade energibehov. Jämförs denna värmeeffekt med den som genereras vid förbränning av all olja, kol, naturgas i världen (2019) så uppgår den till  15,6 TW. Golfströmmen avger således ung 90 gånger mer värme än jordens alla fossila bränslen tillsammans.


Under sitt fortsatta förlopp i Nordatlanten genomgår Golfströmmen två processer: Vind kyler ner vattnet och orsakar avdunstning vilket ökar salthalten. Dessutom bildas havsis vilket ytterligare ökar salthalten och sänker fryspunkten. På detta sätt stiger Golfströmmens densitet samtidigt som dess temperatur sjunker till dess vattnet börjar sjunka (nedvällning) för att till slut bli en del av den sydgående djuphavsströmmen.

LOKAL INVERKAN 
Golfströmmen är orsaken till att medeltemperaturen i de västra delarna av Irland, Storbritannien och Frankrike ligger flera grader över andra delar av samma länder. Vid Cornwall och på  Scillyöarna gör strömmens inverkan att till exempel palmer kan växa där trots de nordliga vindarna. Uppskattningsvis höjer strömmen medeltemperaturen i Storbritannien med ca 5 grader, i Skandinavien något mindre.
I Norge håller sig den månatliga medeltemperaturen vid Lofoten, som ligger norr om polcirkeln, över 0 grader - den största temperaturavvikelsen i världen i relation till latituden.

Golfströmmen påverkar starkt klimatet längs Floridas östkust där vintertemperaturen är högre än i övriga sydöstra USA.

FÖRSVAGNING?
Från forskarhåll har det antytts att Golfströmmen är  under kraftig försvagning, särskilt den nordliga delen upp emot Norra Ishavet. Detta har oroat många  nordeuropéer som hoppats på milda vintrar och acceptabla sommartemperaturer även i fortsättningen inom överblickbar tid. Döm om vår glädje när det framkommer att färska forskarrapporter visar att risken inte finns för närvarande.


Underlag: NE och Wikipedia





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar