söndag 28 februari 2021

KAMPEN OM ARKTIS

Ryssland bevakar svartsjukt Arktis och håller alla konkurrenter på avstånd.
 Den ryska politiken när det gäller området kring nordpolen är enkel: Arktis skall vara en rysk angelägenhet. Ryssland är framför allt intresserat av naturtillgångarna och att kontrollera den nya sjörutten Nordostpassagen. I detta ingår militär kontroll.

Kreml är känt för att improvisera, men när det gäller Arktis improviserar man inte, man har en långsiktig plan. Den går i korthet ut på att göra Arktis till en rysk angelägenhet. Kremls politik i Arktis kunde jämföras med en scen i den kända ryska tecknade serien "Majsa och björnen". De båda huvudpersonerna har fått i uppgift att dela ut julklappar, men Majsa vägrar. Hon lägger sig över julklapparna och säger bestämt "Ne dam" (De är mina!). Den ryska statsledningens inställning till Arktis i ett nötskal.

Ungefär hälften av den arktiska landmassan tillhör redan Ryssland. I och med att isen smälter har dels nya öar, dels farleder uppstått. För Kreml är det en strategisk prioritet att behålla och utvidga kontrollen över alltsammans. Då en rysk forskningsexpedition teatraliskt placerade en rysk flagga på Nordpolens botten 2007 var det dels ett skådespel för hemmapubliken, men också en signal utåt. Samma år lämnade Ryssland in en ansökan till FN att få  vidga sitt territorialvatten ända till Nordpolen. År 2015 lämnade Ryssland in en förnyad ansökan där man hävdar att den sibiriska kontinentalhyllan sträcker sig ända under och förbi Nordpolen.
Samtidigt är Ryssland helt inställt på att ha hundraprocentig kontroll över Nordostpassagen. Det är den nya farleden från Europa till Asien som öppnas då isen drar sig tillbaka. I planen ingår transitavgifter och lukrativa servicesystem där kommersiella fartyg hyr in ryska isbrytare som eskorterar dem. Ryssland saknar konkurrens på området - det är det enda landet i världen med en kärnkraftdriven isbrytarflotta.
Ryska experter varnar visserligen för att det kommer att ta lång tid innan sträckan blir lönsam. Ishavet är grunt, bränsledepåer och servicestationer saknas. Andra varnar för att klimatförändringen kommer att bli så kostsam för Ryssland (bland annat så sjunker Sibirien ner i dyn) att inkomsterna från Arktis blir betydelselösa.
Men för Kreml är det fortfarande bara en sak som gäller i Arktis: Att muta in varje ny del som det bara går att komma över.

Underlag: Anna-Lena Laurén, DN






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar