fredag 19 februari 2021

SKÖLDPADDOR


 Det finns sju arter av havslevande sköldpaddor. Havssköldpaddan är en av arterna. Vi skall titta lite närmare på den.

Sköldpaddan är nästan döv. Deras öron är placerade  på var sida av  huvudet. Öronen är bara två hål in i huvudet och varje hål är täckt av stora fjäll. Ögonen sitter på var sida om huvudet. Det gör att de har ett 300-graders synfält. Nackdelen är att de inte kan se vad som händer framför näbben på dem. Luktsinnet är mycket viktigt. Den orienterar sig med hjälp av lukten. Blinda sköldpaddor kan hitta mat med hjälp av den. Gravida honor hittar perfekta platser för äggläggningen med hjälp av luktsinnet.

EKOLOGI

De lever en stor del av livet under vatten, men måste simma upp till ytan och andas.  De kan klara sig med den luft de har i 3 timmar. Havssköldpaddan lägger äggen på torra sandiga stränder vart 5:te år. Hon lägger äggen i gropar som sedan täcks med sand varefter honan väntar på att äggen skall kläckas. Ungarna får sedan klara sig på egen hand. Man beräknar att endast var tusende unge når vuxen ålder.

Nya undersökningar visar att sköldpaddans inre organ inte åldras som på andra djur. Det har inspirerat forskare att börja kartlägga sköldpaddans arvsmassa och gener som ger den ett så långt liv. Sköldpaddor kan bli över 150 år gamla.

Små sköldpaddor simmar betydligt mera än större. De mycket stora simmar knappast alls utan föredrar att gå på botten av sjöar och floder. Ute till havs flyter de äldre mest omkring och ägnar mycket liten kraft åt att förflytta sig.



Sköldpaddor kan bli extremt gamla. Galapagossköldpaddan eller elefantsköldpaddan kan bli  både stor och gammal, 150 - 200 år. En Aldabrasköldpadda (bilden) levde från 1750 till 22 mars 2006 och blev alltså 256 år gammal.

HOTEN
Människan är största hotet mot sköldpaddan, fiske,  föroreningar och kustnära bebyggelse. Forskare uppskattar att 30 000 dödas olagligt årligen i Baja California. I Sydostasien och södra Stilla havet beräknas ca 50 000 dödas årligen genom olagligt fiske. Havssköldpaddan är nu klassad som utrotningshotad och WWF gör nu allt för att rädda det kvarvarande beståndet.

Underlag: WWF och Wikipedia






   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar