lördag 27 februari 2021

MARS MÅNAD


 I mars visar sig krokus, snödroppar, vintergäck och scilla i våra trädgårdar i södra Sverige, i norr får man vänta ännu en tid. I hela landet märks att ljuset är på väg tillbaka, vårdagjämningen närmar sig.

Dagarna förlängs och är nu omkring tolv timmar långa i hela Sverige.


Inte sörjer  vi över att månadens namn är krigsgudens namn. Ett prästkollegium på tolv personer vandrade omkring i det antika Rom varje år i mars månad, klädda i sällsamma kostymer med höga hattar och trummande på heliga sköldar under avsjungande av åldriga hymner som de inte själva begrep. De offrade även till Mars på hans altare på Marsfältet en gris, ett får och en tjur, och offret kallades suovetaurilia vilket betyder grisfårtjur.

VÅRDAGJÄMNINGEN

Den största helgen på året är den

då det ljusnat så mycket i huset 

att man kan äta sin middag igen

utan att tända ljuset.

Ja, den stunden då flagande förortskvarter

ekar av trastarnas röster

och kyrktuppens skugga när solen går ner

pekar exakt åt öster.


TEMADAGAR


Månaden inleds 1 mars med det udda temat: "Krama- bibliotikariedagen" och fortsätter ungefär på amma sätt månaden ut. Men det finns också flera seriösa:

5  mars:  Världsbönedagen för fred. 8 mars: Internationella Kvinnodagen. 11 mars: Europeisk minnesdag för terrorismens offer. 14 mars: Matematikens dag, här ingår också Pi-dagen. 20 mars: Internationella glädjedagen och Vårdagjämningen. 23 mars: Nordens dag. 28 mars: Sommartid. Klockan ställs om för sista gången? Riksdagens beslut avvaktas om Sverige skall få vintertid (normaltid) eller sommartid.

VACCINERING

Vaccineringen mot covid-19 går sakta framåt i Sverige. Sherwoodskogens äldsta innevånare, 92 respektive 82 år gamla. fick i februari i år sin andra och sista spruta. Den 1 mars var 4,65 % färdigvaccinerade i Södermanland och 2,39 % i Skåne.

MÅNADENS ORD

Jane Austen. En kvinna bör, i synnerhet om hon har oturen att kunna  något, dölja det så gott hon kan.

Albert Einstein. Sunt förnuft är mängden av fördomar en människa skaffat sig vid en ålder av 18 år.

Tallulah Bankhead. Mycket har jag blivit kallad, men aldrig intellektuell.

Rumi. I går var jag smart, jag ville förändra världen. I dag är jag vis, jag förändrar mig själv.

Selma Lagerlöf. Fred är detsamma för landet som sundhet för kroppen.

Frank A. Clark. En bebis föds med ett behov att vara älskad - och växer aldrig ifrån det.

GAMLA BONDEPRAKTIKAN

MARS MÅNAD SÄGER

Jag beskär mina Träd i Thor:

Plöjer också min Åker och Jord.

Denna Månad låt intet Blod,

Bad och Svett är då mig god.

I mars månad skall man sig ofta tvätta och  bada, och är godt att bruka söt Drick som Mjöd och annat sådant, men vakta dig väl för kall Drick. Det är godt att åderlåta, dock icke på din Tummelfinger, bruka Ruta och Poleja om morgonen bittedeligen. 


EFTERORD

Den enda bestående insats som den dåvarande rikspolischefen och spaningsledaren i den första Palmeutredningen på 1980-talet Hans Holmer gjorde innan han avgick torde ha varit att han myntade ett talesätt för att ingjuta en tro hos svenska folket att "kanske var han Palmes mördare på spåret". Hans Holmers uttryck var att han "såg ett ljus i tunneln". Han upprepade detta så ofta att knappast någon som följde Palme-spaningen på den tiden kunde undgå att lägga det på minnet.

Kanske kan man använda detta uttryck i våra dagar under rådande pandemi. Med snart  en miljon svenskar smittade och snart 15 000 döda frågar vi oss alla: när skall detta ta slut? Och faktiskt verkar det nu som att man kan se ett ljus i tunneln. Främst torde det vara effekterna av vaccineringarna som börjar märkas - äntligen.


Medarbetare: Alf Henrikson, Cirka Nitti i Nikkaluokta samt de äldste i Sherwoodskogen.























                                                                             






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar