fredag 26 februari 2021

HUR TYGLAS PUTIN?


 EU tänker låta sin nya Magnitskijlag debutera, lämpligen nog mot Putin och hans hantlangare. Den har fått sitt  namn efter en advokat som misshandlades till döds i ett ryskt fängelse 2009, och ska användas mot personer som begår grova övergrepp mot mänskliga rättigheter. Där kvalar onekligen Putin och hans ryska säkerhetstjänst efter deras försök att giftmörda oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, liksom skådeprocessen där han dömdes till fängelse. I dagarna gav det ryska rättsväsenet ytterligare ett prov på extremt dåligt omdöme då man dömer Magnitskij postumt för skattebrott flera år efter att man misshandlat honom till döds.


                                                          Sergej Magnitskij

I dagarna avslöjades också att Putin beordrat en domstol att döma historikern Jurij Dimitriveva till ett långt fängelsestraff för hans försök att avslöja flera av Stalins grymheter. Bland annat har han lokaliserat flera av Stalins massgravar på Karelen. Han dömdes efter falska anklagelser om att han bedrivit pedofili gentemot en styvdotter.
Enligt nyhetsbyrån Reuter formulerar nu EU inom kort sanktioner mot Rysslands riksåklagare och tre andra toppmän inom det så kallade rättsväsenet. De förtjänar utan tvekan bestraffning. Samtidigt är de kuggar i Putins korrupta system. De får sina order direkt från Kreml, precis som de agenter som satte in det kemiska stridsmedlet novitjok mot Navalnyj.


                                                              Jurij Dimitrijev
Poängen med Magnitskijlagen är förvisso att komma åt dem som hjälper Putin. Domare och poliser som börjar tvivla på sitt kall lär ändå vara utbytbara. Mer effektivt vore sannolikt att slå mot maktapparatens plånbok, och särskilt mot de oligarker och mutkolvar som är stomme i strukturen.
Det är också vad Navalnyjs anhängare föreslår. Dessutom påpekar de att Europadomstolen för mänskliga rättigheter sitter på mängder av bevis mot hundratals ryska tjänstemän. inte bara fyra.

                                                  Aleksej Navalnyj
USA:s och sedermera EU:s sanktioner efter Putins militära överfall på Ukraina 2014 var av helt andra dimensioner och sårade Rysslands ekonomi på allvar. Den här gången lägger sig EU alltför lågt.
Oligarkerna är svåra att komma åt juridiskt, sägs det, för att det inte går att koppla dem direkt till människorättsbrott. Splittringen inom unionen är dock det främsta skälet till att  det blir mest symbolpolitik. Tyskland vägrar till exempel fortfarande att strypa gasprojektet Nord Stream 2.
Men EU skall inte skämmas för sanktionerna till försvar för demokratin, tvärtom. Men det är dags för EU att tuffa till sig!

Underlag från ledarskribenten i DN Gunnar Jonsson



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar