tisdag 14 december 2021

EUROPAVÄNNEN MACRON


 En av de ivrigaste förespråkarna för den europeiska gemenskapen är Frankrikes president Emmanuel Macron. I dagarna möter han sin bittra ideologiske motståndare Viktor Orbàn i Budapest. Där väntar också ledarna för den så kallade Visegradgruppen -- där förutom Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien ingår. Gruppen bildades i den ungerska staden med detta namn 1991.
Att charma dessa ledare är en utmaning som heter duga -- men Macron känner sig tvingad att försöka.
Han tar över ordförandeklubban i EU efter nyår, och är mån om att kunna visa upp konkreta framsteg före presidentvalet i Frankrike i april.


EU-politiken har länge varit central för Macron - som är en övertygad anhängare av överstatlighet. Men han vet att det finns en risk för att Orbàn och hans anhängare försöker blockera hans agenda, dels för att de inte är överens med honom och dels för att skada hans chanser till omval. Orbàn är en politisk motståndare, säger Macron, men han är också en europeisk samarbetspartner. Oavsett våra politiska åsikter måste vi arbeta tillsammans för vårt gemensamma Europa. Min plikt är att föra Frankrikes talan och försöka nå kompromisser som kan vara till gemensam nytta. Frankrike har tre prioriteringar under det närmaste halvåret:

Den första kallar han "ett mer suveränt Europa" - och handlar om bland annat om migrations- och försvarspolitiken.
Den franske presidenten vill ändra Schengen-reglarna och göra det svårare att resa utan papper inom EU, han vill harmonisera medlemsländernas asylregler. Macron vill också skapa en militär snabbinsatsstyrka som kan ingripa som stöd för ett medlemsland med kort varsel.

Den andra prioriteringen kallar han "en ny europeisk modell" och handlar om ekonomin. Macron föreslår en uppluckring av EU:s budgetregler och införande av koldioxidtullar samt möjligheter att enkelt satsa på åtgärds - och återhämtningspaket mm som EU provat tidigare.

Den tredje prioriteringen kallar Micron "ett humanare Europa",som betonar unionens grundvärderingar som mänskliga rättigheter, antirasism och rättsstatens principer. Många har tolkat denna prioritering som outtalad kritik mot Ungern och Polen vars regeringar ligger i konflikt med EU-kommissionen om bland annat rättsväsendets oberoende.

Om mötet i Ungern skall gå bra krävs att Macron använder sina sociala färdigheter till det yttersta. Annars finns en uppenbar risk för att konflikten i EU bara förvärras.

Men också i Ungern är det val i april - och för första gången på länge kan inte Orbàn känna sig säker på att bli omvald.
Enligt uppgifter i ungerska medier som nyhetsbyrån AFP citerar ska Macron också träffa oppositionens samlande namn Peter Marki-Zai.
Det är tydliga markeringar från Macrons sida, som visar att han är beredd att ställa till det för Orbàn om det behövs.
Frågan är nu hur den ungerske premiärministern reagerar på detta.

Underlag: Erik de la Reguera















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar