torsdag 23 december 2021

JULHELG ÖVER VÄRLDEEN




 DÄMPAD JULSTÄMNING I BETLEHEM
Den strutformade julgranen av plast och en julkrubba står som vanligt på Krubbans torg i Betlehem på Västbanken. Men det är en tom kuliss.
Turisterna och pilgrimmerna är borta för andra året i rad.
Betlehems ekonomi är nere under 50 % och det palestinska självstyret är barskrapat. Nästan all flygtrafik har upphört och stadens hotell står folktomma.

Ett par äldre muslimer står med en låda souvenirer på torget och hoppas att någon skall dyka upp. Dom säljer kors av olivträ, små gipsavgjutningar av födelsekyrkan och små träkrubbor. Men ingen kommer och köper något.
Borgmästaren är bedrövad. De kristna, de få som är kvar, de utvandrar. De beger sig till Chile, Sverige, Australien och dit de kan komma. Och nu har vi en ny våg av pandemin över oss, suckar han,  jag har redan förlorat sju närstående.


30 ÅR SEDAN SOVJETIMPERIET RÄMNADE
På juldagen har det gått  trettio år sedan Sovjet upplöstes.


Putin vill tillbaka till den gamla världsordningen. Han kräver genom krigshot mot Ukraina att USA accepterar att de tidigare sovjetrepublikerna i östra Europa ingår som delar av Rysslands intressesfär. Han har redan påbörjat försöken till införlivande, Georgien 2008 och Krim 2014. Han går vidare och kräver att USA håller sig borta från alla östländer som ingick i forna WP, inget medlemskap i Nato, inga vapenleveranser.Putin vill återuppliva den så kallade Brezjnev-doktrinen, det vill  säga att Moskva ger sig rätten att ingripa militärt mot lydstaterna i östra Europa som vill gå sin egen väg. Detta stämmer också med Putins övergripande strategi. Putin vill nu att Nato drar sig tillbaka från Polen, Rumänien och de tre baltiska staterna. Moskva vill helt enkelt ha ensamt inflytande över de stater som en gång ingick i Sovjet och Warszawapakten, WP.
Det blir ingen lätt uppgift för Joe Biden och för Nato att parera de ryska kraven. Allt tyder på att Putin vill pressa fram radikala förändringar i den europeiska säkerhetspolitiken. Farhågorna ökar för ett ryskt ingripande i Ukraina. Det finns dock tecken på att Putin genom att öka kraven biter sig själv därbak. Ledarna inom Nato, USA:s president och ledarna inom EU enas än mer att ta till mycket kraftiga ekonomiska och andra sanktioner för att få denne Putin att ändra röstläget.



VINTERSPELEN I PEKING
Så här års när många idrottare gör juluppehåll i träningen tycks de flesta vara inställda på att vinter-OS i Peking kommer att genomföras pandemin  til trots. De svenska vinteridrottarna verkar vara väl förberedda, särskilt på damsidan. På herrsidan har vi några duktiga skidskyttar och så har vi ju van den Poel, skridskofantomen. Han verkar ibland lika överlägsen på en del längre sträckor som Duplantis är i stavhopp.
 Sedan 1998 finns curling med som olympisk vintergren -- och vi har för närvarande många duktiga curlare, både på herr- och på damsidan.
Totalt sett ser det ganska hoppfullt ut för oss.
Vi gör bara så gott vi kan och kan bara hoppas att det räcker till en och annan medalj.

Än en gång: GOD JUL!




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar