söndag 12 december 2021

NY BRÅRAPPORT


 En ny studie från Brottsförebyggande rådet visar att utrikesfödda och deras barn har 2,5 till 3 gånger oftare varit brottsmisstänkta än svenskfödda med svenskfödda föräldrar.
Den nya Brå-rapporten bygger på statistik för tiden 2015-2018.

Resultatet visar att av svenskfödda med svenskfödda föräldrar har 3 % misstänkts för brott dessa fyra år. Av svenskfödda med båda föräldrarna utrikesfödda har 10 % misstänkts för brott. Bland utrikesfödda var andelen 8 %.

ÅLDERN SPELAR IN
Det innebär att utrikesfödda varit 2,5 gånger oftare misstänkta för brott än inrikesfödda med båda föräldrarna födda i Sverige.
Personer födda i Sverige med två utrikesfödda föräldrar har 3 gånger oftare varit misstänkta för brott än inrikesfödda med båda föräldrarna här.
Andelen misstänkta är generellt sett större bland unga än bland äldre.

En stor förklaring till att det ser ut så här är att det är många unga i guppen inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar. Och vi vet att yngre personer i befolkningen är mer brottsaktiva än äldre.

Den ökande risken att registreras som brottsmisstänkt hänger också ihop med skillnader i inkomst och utbildning.

STORA SKILLNADER
Rapporten visar att  det finns stora skillnader avseende brottskategorier.

Svenskar med utrikesfödda föräldrar förekommer fem gånger så ofta som misstänkta för mord och dråp, jämfört med svenskar med inrikesfödda föräldrar. Överrisken för rån är nästan lika hög.

Vad  gäller våldtäkt är det i stället kategorin utrikesfödda som är överrepresenterad. Det är nästan tre gånger så vanligt att dessa misstänks för våldtäkt, som svenskfödda med svenskfödda föräldrar.

Enligt Brårapporten har andelen brottsmisstänkta i befolkningen som helhet minskat under åren 2007-2018 såväl bland personer med inrikes som utrikes bakgrund.

ANDEL BROTTSMISSTÄNKTA
Andelen brottsmisstänkta inrikesfödda med två inrikesfödda föräldrar har minskat från 1,6 till 1,4 procent.
Bland inrikesfödda med en utrikesfödd förälder har andelen minskat från 3,3 till 2,6 procent.
I gruppen inrikesfödda med två utrikesfödda föräldrar har andelen minskat från 5,3 till 4,7 procent.
Bland utrikesfödda har andelen brottsmisstänkta minskat från 4,0 till 3,6 procent.

Underlag: TT/Maja Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar