söndag 19 december 2021

VARNING FÖR SKATTECHOCK




 VARNING FÖR VÄNSTERBLOCKETS PLANERADE SKATTECHOCK

Det var en enhällig riksdag som 2004 avskaffade arvs- och gåvoskatten. Avskaffandet markerar en viktig vändpunkt i svensk politik; en riktning bort från 1970-talets konfiskatoriska ägandeskatter, som drabbade vanliga människor och som gjorde Sverige till ett fattigare, mindre företagsamt och mindre innovativt land.
Idag är tongångarna från vänsterblocket annorlunda. När Miljöpartiet höll sin kongress var den kraftiga vänstersvängen i skattepolitiken ett faktum. "Allt som rör sig ska beskattas", tycks vara den bärande tanken bakom partiets skatteinriktning,


där kraftiga kapitalskattehöjningar och en återinförd värnskatt utgör några av de mest iögonfallande nyheterna. Det mest barocka förslaget från partistyrelsen i MP -- en särskild skatt på sommarstugor -- röstades lyckligtvis ner av kongressen.

Båda tidigare regeringspartier uppvisar samma dragningskraft till att straffbeskatta alla tendenser till slit och flit. I våras kunde en arbetsgrupp inom S presentera en rad skattehöjningar. Bland förslagen återfinns bland annat att sätta ett tak på sparande i investeringskonto -- något som skulle drabba vanliga småsparare hårt -- höjda skatter på fåmansföretag och en ny kraftigt höjd skatt på kapital.


Man skulle nästan kunna tro att det är den vänsterinriktade S-märkta föreningen Reformisterna som fjärrstyrt gruppens arbete. Men så är det naturligtvis inte. Innan Magdalena blev vald till statsminister var hon emellertid sammankallande för arbetsgruppen och dess arbete. Det ger en tydlig fingervisning om i vilken riktning politiken kommer att drivas framöver. Socialdemokraternas och vänsterblockets iver att jaga "giriga miljonärer" genom chockhöjda skatter på sparande och företagande kommer inte att slå märkbart hårt emot miljonärerna.


Möjligen försvinner viktigt kapital från Sverige, pengar som idag avses investeras i företag  som bidrar till att nya jobb skapas.
De som kommer att ta notan för denna vänstersväng är den breda medelklassen som sparar några hundralappar varje månad till en kontantinsats eller till den egna pensionen.

Det är en oroväckande utveckling som vi kan bevittna idag. För oss som minns de skadliga effekterna av  vänsterpartiernas skattepolitik ringer varningsklockorna med högsta ljudvolym. För väljarna måtte det nu vara tydligt att en röst på vänsterpartierna är en röst på en återgång till ett skattesystem som många trodde vi hade lämnat långt bakom oss.

Underlag (via Toröredaktionen):
Mats Persson och Gulan Aveci, talespersoner L.




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar