tisdag 21 december 2021

VATTENPRISET KAN FÖRDUBBLAS


 PRISET PÅ VATTEN KAN KOMMA ATT FÖRDUBBLAS I VARMARE KLIMAT

Vattnet kommer att bli mycket dyrare. "Vi räknar med en fördubbling av vattenpriset på 20 år", säger Fredrik Vinthagen på Föreningen Svenskt Vatten.

Enligt vattenverkens branschorganisation Svenskt Vattens beräkningar måste Sveriges kommuner öka investeringarna i vatteninfrastruktur rejält de kommande åren.



Det handlar om 7 miljarder extra varje år i 20 år, totalt 140 miljarder. Vattenförsörjningen betalas med avgifter, så det är konsumenterna som får betala.
--En vanlig familj i en villa kan räkna med dubbla priset. Cirka en tusenlapp i månaden, i  stället för som nu , cirka 500 kronor. Höjningarna kommer gradvis i takt med investeringarna, och det är kanske inte den avgift som spräcker familjebudgeten, men det kommer att märkas, säger Fredrik Vinthagen.


Bakom fördyringen ligger den globala uppvärmningen.
-- När det blir varmare ökar konsumtionen av vatten. Vid toppar av förbrukningen hinner dagens vattenverk inte med att få ut rent  vatten till alla samtidigt. Därför kan det, trots att vi bor i ett av världens  vattenrikaste länder, uppstå vattenbrist. För att motverka det krävs rejäla investeringar i vattenverk och ledningar.


För sådana här anläggningar får man skaffa och transportera havs- eller sjövatten.

Fredrik Vinthagen är noga med att poängtera att även om det finns kommuner där vattenbristen tidvis är besvärlig, som på Gotland, ser han inga problem med att få fram vatten till normal hushållskonsumtion, det vill säga mat, dryck och hygien till Sverige som helhet.
-- Så mycket kapacitet finns det, men vi måste ta tag i detta nu och börja investera i tid.


Underlag(via Toröredaktionen): Jonas Fredén , TT










































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar