ÄR EU ETT DEMOKRATISKT PROBLEM -- INSÄNDARE
onsdag 30 november 2022
ÄR EU ETT DEMOKRATISKT PROBLEM?
ÄR EU ETT DEMOKRATISKT PROBLEM -- INSÄNDARE
tisdag 29 november 2022
DECEMBER
På våra breddgrader, anser nog många, är november årets jobbigaste månad, grå och mörk. December är visserligen mörkare men då har vi annat att tänka på och ljuset känns inte så avlägset.
måndag 28 november 2022
ÄLDRE MEN INTE GAMMAL
söndag 27 november 2022
ALLT ÄR INTE ELÄNDE
FLER ISBJÖRNAR OCH FÄRRE BRÄNDER
lördag 26 november 2022
SÅ TYSTAS KINESERNA
ÖVERVAKNING OCH IDEOLOGI HAR TYSTAT DET KINESISKA FOLKET
onsdag 23 november 2022
PUTIN FÖRLORAR KREML?
Putin förlorar även Kreml, säger Carl Bildt i en intervju i Expressen och fortsätter: Bakslagen har avlöst varandra för Vladimir Putin. Efter snart tio månader av krig har världens näst största armé lyckats säkra kontrollen över 17 % av Ukraina, inklusive det man erövrade 2014, säger tidigare utrikesministern Carl Bildt - och fortsätter: Förr eller senare är jag övertygad om att detta krig kommer att leda till att Putin även förlorar Kreml. Enligt Carl Bildt finns det inga reella framgångar under kriget i Ukraina för Vladimir Putin och Ryssland. --Putin förlorade först slaget om Kiev, sedan slaget om Charkiv och nu slaget om Cherson.
Jakob Hedenskog, analytiker på centrum för Östeuropa-studier vid Utrikespolitiska Institutet, håller med: Ryssland har inte haft några framgångar som på något sätt kan motivera det lidande man utsätter inte bara Ukraina för utan även den egna befolkningen. Det här kriget är en helt vansinnig idé från början till slut. Alla de skäl som Ryssland har angivit för att anfalla Ukraina, så som "avnazifiering", demilitarisering, skydda befolkningen i Donbas, att förhindra ett ukrainskt anfall mot Ryssland, eller att motverka Nato-utvidgning, har alla fallit samman och går inte ens att förklara rent intellektuellt. Det enda som återstår är att Ryssland har expansiva mål och vill förgöra Ukraina.
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, konstaterar att Ryssland visserligen hade några framgångar i början av kriget. Men de första allvarliga motgångarna kom tidigt, framför allt de misslyckade försöken att ta Antonovflygplatsen utanför Kiev med luftburna förband. Det är tydligt att man på rysk sida både överskattade sin egen förmåga och underskattade det ukrainska försvarets förmåga. Detta följdes av "jättemottin" nordväst om Kiev där man på satellitbilder kunde se hur tusentals fordon fastnade, något som först och främst indikerade dålig planering och dålig ledning på rysk sida. Ryssarna kom sedan att ha vissa framgångar i öster och sydost, bland annat just erövringen av Cherson, men under sommarens lopp sinade deras anfallskraft succesivt.
Kriget följde i stora drag en utveckling med inledande ryska framgångar följt av fas efter fas med motgångar, alltmer genomskinligt maskerade som omgrupperingar. Enligt Agrell framstår annekteringen av delar av östra Ukraina som "ett desperat drag" i ett läge där krigslyckan redan vänt. Effekten har närmast blivit grotesk med ryska företrädare som talar sig varma för områden som man aldrig helt kontrollerat och nu i allt högre grad förlorat fotfästet i. Propagandan börjar här likna det tyska överkommandots kommunikéer under de sista krigsåren 1944-1945 då man talade om "frontförkortningar" för att dölja de kolossala motgångarna på östfronten.
Vi kan bara hoppas att Carl Bildt får rätt i sina antaganden.
tisdag 22 november 2022
22 NOVEMBER - CECILIA
DAGENS NAMN
måndag 21 november 2022
ALMANACKOR OCH FÖRNAMN
fredag 18 november 2022
FÖRLORARNA
BAKSLAG FÖR PUTIN, TRUMP OCH XI JINPINGS KINA GER HOPP OM EN BÄTTRE VÄRLD.
"Kina har peakat, Ryssland retirerar och Trump är körd. Det finns hopp, gott folk". Så twittrade nyligen den världskände historikern Timothy Snyder. Det ligger mycket i den observationen.
onsdag 16 november 2022
VÅRAN PROST
VÅRAN PROST ELLER "DEN MÖDOSAMMA VÄRLDEN" av Anna Maria Lenngren
tisdag 15 november 2022
VÄNDPUNKTER?
Den tyske författaren Uwe Wittstock beskriver i sin bok "Februari 1933: Litteraturens vinter" hur nazisterna tar makten och cementerar den inom loppet av några veckor. Peter Englund beskriver i sin nyutkomna bok "Onda nätters drömmar" hur de allierades krigslycka vänder i februari 1942.
fredag 11 november 2022
NATOFÖRHANDLINGAR
Det var en gång ett litet och snällt land som verkligen ville ha något. Problemet var att det måste övertala ett stort och ganska elakt land innan det lilla landet kunde få vad det ville ha.
torsdag 10 november 2022
DE VÄRSTA PANDEMIERNA
DE VÄRSTA PANDEMIERNA
tisdag 8 november 2022
THE TOWER OF LONDON
I samband med drottning Elisabeths begravning hamnade ofta The Towern i blickpunkten. Vi skall här närmare bekanta oss med borgens historia och användning.