fredag 18 november 2022

FÖRLORARNA



 BAKSLAG FÖR PUTIN, TRUMP OCH XI JINPINGS KINA GER HOPP OM EN BÄTTRE VÄRLD.

"Kina har peakat, Ryssland retirerar och Trump är körd. Det finns hopp, gott folk". Så twittrade nyligen den världskände historikern Timothy Snyder. Det ligger mycket i den observationen.


Trump har visserligen inte gett upp ännu. Natten till onsdagen lämnade han det väntade beskedet att han kandiderar till presidentvalet 2024, och han har varit uträknad förr.
Men mycket talar för att det är annorlunda denna gång.
Bakslaget för Trump-extremisterna i mellanårsvalet blev en kalldusch för MEGA-rörelsen (Make America Great Again). Väljare i en rad vågmästarstater nobbade Trumps valförnekande kandidater: Trump har blivit en belastning för Republikanerna.
Till och med trogna vapendragare som nyhetskanalen Fox News och tidningen New York Post har tagit sin hand från honom.
Detta är fantastiska nyheter. Det ger hopp för världen om att USA kommer att förbli den fria världens ledstjärna även efter år 2024. Den amerikanska demokratin är av allt att döma säkrad liksom de allianser som försvarar friheten över världen.


Ungefär samtidigt vann den fria världen ett avgörande slag i Ukraina när den viktiga staden Cherson befriades. Det är lätt att glömma bort hur hopplös situationen tedde sig när Ryssland invaderade  Ukraina 24 februari och USA erbjöd Zelenskyj att fortsätta kampen i exil.
Nu håller Ukrainas armé på att befria landet från de ryska ockupanterna. Ryssland har blivit en pariastat som omvärlden vill hålla armlängds avstånd till. Putin ville inte ens medverka på G20-toppmötet på Bali - troligen av rädsla för att bli förnedrad av övriga ledare på mötet.
Även supermakten Kina har fått problem. Ekonomin har bromsat in rejält till följd av landets galna nolltolerans-politik mot Covid-19. Xi Jinping sitter visserligen säkert efter att ha valts till en tredje period, men den osunda maktkoncentrationen kring honom riskerar samtidigt att dämpa tillväxtkraften i Kina.

Lägger man ihop dessa trender blir bilden tydlig. De auktoritära stormakterna har tappat sitt momentum. Till och med mullorna i Iran får sina turbaner bortryckta.
Samtidigt har vi underskattat kraften i den fria världen. Nato dömdes ut som föråldrat eller rentav "hjärndött". Även EU betraktades som hopplöst försvagat efter Brexit för att inte tala om USA efter trumpismens segertåg.
Det finns självfallet mycket som kan gå snett alltjämt. Världens länder verkar oförmögna att agera på klimatlarmen. Putin kommer inte att släppa taget om Ukraina frivilligt. Hans första livlina är vintern, som han hoppas ska få tålamodet att tryta i energibristens Europa. Ytterst finns hotet om kärnvapen.
Men här och nu finns det faktiskt hopp. Frihetens glöd är starkare än svärdets makt.

Underlag: Expressen 221117




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar