torsdag 10 november 2022

DE VÄRSTA PANDEMIERNA



 DE VÄRSTA PANDEMIERNA

¤ Coronapandemin har börjat släppa sitt grepp om människorna i de flesta länder, särskilt i västvärlden. I Sverige skördade epidemin närmare 20 000 liv, i hela världen ca 6 000 000. Dessa höga dödstal överträffas emellertid kraftigt av andra pandemier av äldre och yngre datum. 

¤ Digerdöden fick fotfäste i Europa i mitten av 1300-talet. Från råttor spreds sjukdomen till människan med hjälp av löss. Det beräknas att sjukdomen kostade omkring 200 miljoner liv. En tredjedel av storstädernas befolkning dog. Denna dödlighet skall ses mot bakgrund av befolkningstalen när sjukdomen grasserade som värst. Ingen vaccin fanns att tillgå. Det senaste utbrottet i Sverige ägde rum 1710-1713.

¤ Smittkoppor existerade i Kina, Indien och Egypten för mer än 3000 år sedan och kom till Europa på 700-talet.
Smittkoppor anses vara den värsta epidemiska sjukdomen hittills som drabbat mänskligheten. Det beräknas att 300 -500 miljoner människor har dött av sjukdomen.
Redan på 1000-talet visste man att man kunde skydda sig mot sjukdomen genom att göra en rispa i handen och föra in smitta från någon sjuk i såret. Metoden var dock osäker. Den engelske landsortsläkaren Edward Janner upptäckte i slutet av 1700-talet att mjölkerskor som fått kokoppor på händerna aldrig drabbades av sjukdomen. Han lät då tillverka ett vaccin med material från kokoppor. Detta visade sig mycket verksamt och vaccinationer av barn inleddes. Från 1816 blev alla barn i Sverige vaccinerade. Detta pågick till 1976. 1980 förklarade WHO att sjukdomen smittkoppor var utrotad.


¤ Aids torde ha uppkommit i USA på 1980-talet och anses ha sin grund i den sexuella frigjordhet som började uppstå då.
Sjukdomen är numera spridd över hela jorden och har hittills krävt ca 40  miljoner liv, varav drygt 600 000 i USA.
Inget vaccin finns utan enbart medicin som begränsar och bromsar fortsatt utbredning av sjukdomen i kroppen.

¤ Enligt försiktiga beräkningar dog ca 22 miljoner människor, främst yngre personer, i spanska sjukan, den pandemiska influensan som härjade i världen 1918-1920. Det är troligt att det verkliga antalet döda var betydligt högre, kanske 30-40 miljoner. Första världskriget som pågick de här åren slukade 9,2 miljoner soldatliv under egentlig strid. Lägger man till alla som dog till följd av kriget blir summan ca 15 miljoner människor.
Ett skäl till att epidemin vinner över kriget i en jämförelse är att spanska sjukan var så globalt omfattande. Hela världen drabbades, och i isolerade områden vars befolkning hade dåligt immunförsvar var förödelsen förfärlig. Detta gällde så skilda regioner som Arktis och Söderhavet. Vissa inuitbyar i Alaska nästan utplånades. På Samoaöarna dog 7500 av 36 000 öbor, ca 20% av befolkningen inom loppet av november och december 1918.
Spanska sjukan dödade framför allt folk i åldrarna 20 till 40 år, aktiva män och kvinnor som rörde sig ute i samhället och därmed själva bidrog till att sprida smittan. I Sverige dog omkring 37 000 människor.
Huvudorsaken till spanska sjukans dräpande kraft var den mutation som under 1918 transformerade viruset till en extremt farlig variant. Under normala omständigheter dödar ett influensavirus 0,1 procent av sina offer, medan spanska sjukans muterade virus dödade 2,5 procent. Det förefaller kanske inte mycket för en lekman, men om vi antar att en sjättedel eller femtedel av  jordens befolkning blir smittade är det inte alls underligt att dödstalen blev katastrofalt höga.

Underlag: Wikipedia och Dick Harrison, jourhavande historiker.





 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar